Yapılan bir çalışmaya göre hastalar doğa manzaraları izlediklerinde daha az acı çekiyorlar.
Tıpkı havayollarında olduğu gibi, dişçide de işlerin nasıl yapıldığını görmek rahatsız edici olabilir. İngiltere araştırmacıları, sanal gerçeklik teknolojisinin hasta ağrılarını ve endişelerini hafifletip hafifletmediğini görmek istedi ve dişçiye ihtiyaç duyan 79 kişiyi görevlendirdi. Hastalar üç gruba ayrıldı. İlk guruba VR gözlüğünden sahil sahnesi, ikinci gruba şehir sahnesi gösterildi fakat üçüncü gruba VR gözlüğü takılmadı.
Okyanus sahnesi gösterilen grup diğer iki gruba nazaran daha az acı çekti. Ayrıca bu grup, test boyunca acı anılarını daha az hatırladığı gözlendi.
Şehir sahnesi gösterilen grup ise stresten dolayı VR gözlüğü takılmayan grup gibi hemen hemen aynı etkiyi gösterdi. Bu son derece açık sonuçlar elde edilse de psikologlar VR kullanılan hastalarda televizyonda olduğu gibi dikkatlerinin dağılmasına ve rahatsız edebileceğini düşünüyor. Ancak durum tam olarak böyle değil. Yayınlanan makaleye göre, elde edilen bulgular doğayla teması, hatta görüş açısından dolayı temasın fiziksel ve zihinsel hazzı etkileyebileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar, daha önceki çalışmalarında VR teknolojisinin ağrı kesiciye bağımlı olan hastaların bağımlılığını azalttığını gösterdi. Ağrı tedavisinde VR’ın pozitif bulgularını desteklenmekte ve VR’ın geleneksel ilaç tedavisi ile kombinasyonu halinde kullanılabileceği önerildi. Bir sonraki adım olarak doğal ortamın değiştirilmesi var. Örneğin, bir sahil sahnesi yerine bir orman sahnesi kullanılarak ağrının ne seviyede değişiklik gösterdiğini gözlemlenecek.