Bir bilgisayar oyununu oynamak için oyun faresine ihtiyacınız yok. Her hangi iki tuşu olan sağa sola kayan bir fare ile de oyun oynayabilirsiniz. Ancak oyun dünyasına renk ve kolaylık katan onlarca çeşit ve tasarımdan oluşan fareleri görmezden gelmeniz için de bir neden yok. Oyun faresine sahip olmak sizi profesyonel “gamer” yapmaz tabi ki ama oynadığınız oyunlarda size kolaylık ve konfor sağlarken rekabetçi ortamlarda da avantaj sağlayacaktır.
Peki, Sıradan bir Fare ile Oyun Faresi arasındaki fark nedir?
Esasen aralarında pek de fark yok. Herhangi bir tasarım fareye “oyun faresi” havasını katmaya yetebilir. Yani üzerinde bir sürü tuşu veya yanıp sönen LED ışıkları olmasına gerek yok. Lakin genel olarak konuşmak gerekirse, almaya değer oyun fareleri en azından şu iki karakteristiğe sahip olmalı: daha hızlı ve net hareket için gelişmiş optik veya lazer sensörü ve bir limiti de olsa kullanıcı özelleştirmesi.
Çoğu oyun faresi oyuncunun baş parmağıyla kontrol edebileceği ekstra tuşlara, hız ve hassaslık ayarlarını anlık ayarlayabilme özelliğine, fazlaca uzun kablolara ve hatta ayarlanabilir ağırlık özelliğine bile sahip oluyor.
Bunların yanında, neredeyse tüm oyun fareleri kabloludur. Bunun amacı ise girdi gecikmesini yani “input lag”ini kaldırmak. Bu USB girişli fareler için bir avantaj olarak öne çıkabilir. En temel kablosuz fare bile saniyenin yüzde biri bir gecikmeye sahip olacaktır. Ama insanların ortalama tepki verme eşiğini düşünecek olursak, bu değer bu eşiğin altında kalacaktır. Gerçek veya değil, kablolu bağlantının algılanan avantajı, mobil olmayan kablosuz oyun farelerinin bulunması zordur. Bu kablosuz oyun fareleri ayarlanabilir, süper hızlı kablosuz bağlantıları ile pazarlanırlar. Bu da fiyatlarının normal olanlardan daha da fazla olmasına neden olur.
Daha pahalı olan oyun fareleri daha şaşalı, süslü püslü bir şekilde tanıtılsa da pahası daha kaliteli olduğu veya size daha iyi bir deneyim sunacağı manasına gelmez. Oyun faresi almadan önce dikkat etmeniz gerekenleri madde madde aşağıda inceliyor olacağız.
Kontrol Tarzınızı Belirleyin
Daha temel işler yaparken fareyi nasıl kullandığınız ile bir oyunda nasıl kullandığınız arasında dağlar kadar fark vardır. Normla işlerde pek önem arz etmeyebilir ama oyun esnasında kontrol edişiniz önemlidir. Her oyuncun kontrolü farklı olabilir elbette ama biz üç başlığa böldük:
Avuç içi kontrolü: Çoğu oyuncunun fareyi tutma şeklidir. Parmaklarınız tuşların üzerinde dururken avuç içiniz farenin gövdesinin üzerini kaplayacak şekilde durmaktadır.
Ucundan kontrol: İşaret, orta ve yüzük parmağınızın uç kısımları butonların ve ortadaki tekerin üstünde dururken avuç içiniz fare ile temas halinde değildir. Baş parmağınız da farenin yan tarafındaki tuşların üstünde durur.
Pençe kontrolü: Avuç içi ve ucundan kontrolün karışımı diyebiliriz. Avuç içiniz farenin gövdesinin arka kısımlarına değerken, parmaklarınızın uçları da açılı bir şekilde tuşların üstünde durur.
Değişik kontrol şekilleri daha verimli veya daha verimsiz deneyimler yaşatabilir. Ancak sürekli tutuş değiştirmek de pek mantıklı bir hareket değil. Basit bir şekilde hangi kontrol tipi size doğru hissettiriyor ve iyi oynatıyorsa onu tercih edin.
Kullandığınız oyun faresi farklı kontrol tiplerine hitap edebilir. Örneğin geniş ve büyük fareler avuç içi kontrol için daha kullanışlıdır. Bu durumda kolunuz bir kısmı daima mousepadinizin üzerinde olacaktır. Bunun aksine küçümen fareler avuç içinin de havada kalacağı düşünülerek ucundan kontrol tipine daha yatkın farelerdir. Bu şekilde daha rahat manevra yaparak oynayabilirsiniz. Pençe kontrolünü benimseyen oyuncular ise genellikle dar yapıda olan ve ince uzun tuşlara sahip olan fareleri tercih ederler.
Yazılımında Neleri Ayarlayabiliyorsunuz?
Çoğu oyun faresi kendi PC yazılımı ile birlikte gelir. Ya kendine özgü bir program olarak ya da diğer ekipmanlarla (klavye kulaklık vb.) birlikte uyumluluğu olacak şekilde. Bu yazılım ile ışıklandırma profillerini, tuşların atanmasını ve DPI opsiyonunu ayarlayabilirsiniz. Bu saydıklarımızdan ışıklandırma ayarı tamamne göze hitap ederken tuş atanması oyunlarda size pratiklik katabilir. En önemlisi ise DPI ayarı. Çünkü oyun içinde isteğinize göre hızlı ve hassas bir ayar yapabilirsiniz. Hatta bazı fareler fiziksel tuş ile de bu ayarı değiştirebilmenize olanak sağlar.
Fare yazılımları ile farklı tuşları istediğiniz atamayı yapabilirken, kullandığınız mousepade göre ayarlar yapabiliyorsunuz. Hatta oyunlara özel profiller açarak kendi tuş atamalarını yapabiliyorsunuz. Bütün oyun fareleri bu ayarlamaları yapacaktır, ama kimisi çok iyi derece de yapar kimisi daha düşük. Bunların yanında en kullanışlı özellik ise bu ayarlamış olduğunuz profilleri farenin kendisine kaydedebiliyor olması. Fazladan bir kurulum gerekmeden, bir başka PC’de kullandığınızda direkt kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Razer farelerinin çoğu modern oyun faresinin aksine kendi cihaz hafızasının olmadığını belirtmekte fayda var.
Oyun Tiplerine Özel Oyun Fareleri
PC oyunları başlı başına karmakarışık yapılara bürünürken, oyun aksesuarları da aynı yolda ilerliyor. Oyun farelerinin incelerken indirgeyebileceğimiz bir kaç alt sınıf bulunuyor. Bunlar tuş tasarımı ve belirli oyun tiplerine sağladıkları kolaylıklar. Bu alt sınıfların yukarıda bahsettiğimiz kontrol tiplerinde bağımsız olduğunu belirtmekte fayda var. Hangi tipte bir fare almaya karar verdiğinizde o farenin kontrol tipinize uygun versiyonlarını almanızda büyük fayda var.
Shooter Faresi: Temel ve Hızlı
Bu tip, oyun fareleri arasındaki en yaygın oyun faresi tipidir. Shooter fareleri geleneksel tuş setini-yani solda tuş,ortada tekerlek,sağda tuş- kullanırken, bir de 2 ila 3 arası değişen başparmak tuşuna sahiptirler. çoğu FPS veya TPS oyunda bu tuşlar sırasıyla birincil ateşleme,silah seçimi veya zoomlama, ikincil ateşleme veya nişan alma, bomba fırlatma veya silahsız saldırı amacıyla kullanılıyor.
Shooter fareleri nispeten basit farelerdir. Oyuncuların oyunlardaki her türlü aksiyona üç parmak kullanımı ile çabuk adapte olabilmelerini sağlar. Daha pahalı modelelrinde DPI azaltıpa arttıran bir tuş ve hatta sniper oynayanların için daha efektif nişanlar için bastığında direkt dpi düşüren tuşlara sahip Shooter fareler de piyasada mevcut.
Shooter farelerine örnekler vermek gerekirse Razer DeathAdder ve Mamba, Logitech G402 ve G502, Corsair M65 ve son oalrak SteelSeries Rival 300.
MOBA ve MMO Fareleri: Büyük Süslü Tuşlar
Çok fazla oyunca sahip MMO oyunları -World of Warcraft- ve kullanıcı sayısı azımsanamayan MOBA oyunları -League of Legends- birbirlerine benzer ortak tasarım elemanlarına sahipler. Bir sürü benzeri olmayan, kullanılacak yeri ayrı olan yan belirli zamanlarda kullanmanız gereken ancak rekabetçi oyun modunda hızlı bir şekilde aktifleştirmeniz gereken yetenekler. Bu ihtiyaç sayesinde MMO fareleri üzerlerindeki 12 adet tuşu ile birlikte dünyaya gelmiş oldu.
MMO fareleri çok fazla özele bağlı becerilerden veya birim gruplarında faydalanan oyunlar için vazgeçilmez ürünler. Yeni kullanmaya başlayanla için başlar biraz çetrefilli geçebilir tabi. Özellikle tuşların tek tek ihityaca göre atamasının yapılması gerektiği düşünüldüğünde. Bir de farklı oyunlar oynuyorsanız her oyunun profilini tek tek ayarlamanız gerekiyor. Alışma sürecinde başparmağınızla yöneteceğiniz 12 tuş başlarda ayırt etmesi zor bir hal alıyor. Bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
MMO fareleirne örnek olarak ise Razer Naga, Logitech G600, Corsair Scimitar ve de Roccat Nyth‘i verebiliriz.
Çok Yönlü Fareler : Soldireğin Favorisi
Çoğu solak insan iş fare kullanmaya geldiğinde sistemin getirdiği diretmeye uyarak sağ el kullanıcıları gibi sağ elleri ile fareyi kullanmak zorunda kalıyor. Ancak bu dayatmaya boyun eğmeyen kullanıcılar (:)) oyun aksesuarı üreten firmaların sol elli kullanıcıları için ürettiği ürünlere yöneliyorlar. Bu ürünlerin kimisi sol ele özel olsa da büyük çoğunluğu “Çok Yönlü” sınıfına giriyor. Bu da şu demek, çok yönlü fareler simetrik bir tasarıma ve tuş takımına sahip oluyor. Hatta bazıları iki tarafında da başparmak tuşlarına sahip oluyor.
Çok yönlü farelere örnek olarak Razer Abyssus ve Diamondback, Logitech G900 ve G300s, SteelSeries Sensei ve son olarak Roccat Kova.
Mobil Fareler: Dizüstünüzün Vefalı Dostları
Yerinde duramayan, hareket halinde olan oyuncular için bazı üreticiler ürünlerinin portatif versiyonlarını tasarlayıp kullanıma sunuyorlar. Standart oyun farelerinden daha küçük ve hafif olan fareler genellikle kablosuz oluyor ve ucundan kontrol tipini benimseyen kullanıcılara güzel bir deneyim yaşatıyor.
Mobil farelere örnek olarak Razer Orochi ve MadCatz RAT M verebiliriz.
Hibrit Fareler: Her Kesimin Faresi
Hibrit farelerin var oluş amacı, bütün oyun tiplerine hitap etme çabası içerisinde olmaları. Shooter farelerindeki 2-3 tuş sayısında fazla ama MMO farelerindeki baş parmak tuş sayısından da daha az tuşa sahip olurlar. Daha esnek bir fare arayışı içerisindeyseniz eğer, hibrit fareler sizin için güzel bir tercih olabilir.
Bütün bunları göz önünde bulundurarak, oyun faresi arayışınızdaki parametreleri biraz daraltmanız gerekiyor. Ne tip bir fare arıyorsunuz? Size en uygun kontrol tipi nedir? Herhangi bir yazılım size yeterli mi yoksa ekstra RGB ışıklandırması, cihaz içi profillendirme gibi ek özellikler istiyor musunuz? Oyun faresi pazarı oldukça büyük gözüküyor ancak aramanızdan ihtiyaç duymadığınız özelikleri çıkartırsanız sizin için mükemmel olan fareyi bulabilirsiniz.
May the ‘Gaming Mouse Force’ be with you.