Google, arama sonuçlarında saldırgan içerikleri engellemek için etiketlemeden yardım alıyor

Date:

Örneğin Nazi soykırımını aratınca çıkan sonuçlarda neo-Nazi destekli sonuçların çıkmasını engelliyor.

Google, yapılan aramalarda çıkan saldırgan sonuçları engellemek adına çalışmalara başladı. Bunun tetikleyici nedeni olarak Amerikan menşeli neo Nazi sitesi Stormfront’un Nazi Soykırımı aramasında çıkması baş rol oynadı. Search Engine Land şirketinin fark ettiği üzere, arama motoru site, 10.000’i aşkın kalite değerlendiricisi müşterilerinin arama kalitesini değerlendirebilmeleri adına olan rehberi revize etmiş. Bunun içerisine azınlıklara veya diğer gruplara karşı şiddet ve nefret içeriği, etnik içerikleri, görsel şiddet ve insan kaçakçılığı gibi konuları “üzücü-saldırgan” etiketi ile etiketleme özelliği de dahil.

Örneğin Google’da “holocaust history” diye bir arama yapıldığında çıkan sonuçların nasıl halledileceğini Google değerlendirme firmalarına aşağıdaki şekil ile açıklıyor. İlk sonuç 20’den fazla ülkede bir suç olarak addedilen bu Nazi soykırımını kabul etmeyen bir sonuç getiren Stormfront sitesine ait. Google bu sonucun “üzücü-saldırgan” etiketiyle işaretlenmesini istiyor çünkü bu sonuç soykırımı reddeden ve Yahudi aleyhtarlığı sergileyen içeriklere sahip.

İkinci sonuçtaki History Channel sonucunun ise etiketlenmesine gerek olmadığını söylüyor Google. İçerik olarak her ne kadar üzücü olsa da, Stormfront kaynağındaki gibi nefret ve şiddet içeren bir içeriği olmamasından ötürü bu etiketlemeye ihtiyaç duyulmadığı belirtiliyor.

İlk başta değerlendiriciler sonuçları etiketlediği zaman direkt olarak bir etkide bulunmuyor. Bunun yerine, önce Google’ın yazılımcı ekibi tarafından ve sonrasında da Google’ın yapay zeka algoritması içerisinde arama motorunun geliştirilmesi amacıyla kullanılıyor. Her şey sırasıyla gerçekleştirildikten sonra, işler planlanılan şekilde giderse bir daha Nazi soykırımı aratıldığında nefret ve şiddet içeren içeriklerden kullanıcılar uzak tutulmuş olacak.  Tabi ki eğer kasıtlı ve ısrarlı bir şekilde o siteler aratılmak istenirse de Google o sitelere erişilebileceğini belirtiyor.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...