Ahtapot Genomu: Bir uzaylı değil ancak Darvinizme göre hala büyük bir sorun
21.yüzyıl, genetik ve biyolojik çalışmaların altın çağı oldu. İnsanlık, anlamlandırabildiği ölçüde pek çok bilimsel çalışmaya ışık tutmaya çalıştı. Ahtapot Genomu: Bir uzaylı değil ancak Darvinizme göre hala büyük bir sorun. Gen araştırmalarında 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre bir hayvan DNA’sında daha önce hiç bir canlıda karşılaşılmayan bir özellik fark edildi. Nature dergisinde bu çalışmayı sürdüren bir takım bilim insanı tarafından ahtapot “yabancı”, “dünya dışı” olarak addedildi.Aynı zamanda bu konuyla ilgili bir başka makale “Kesin değil. Ancak bilim insanları, DNA çalışmaları sonrasında ahtapotların uzaylılar olabileceğini” manşetlerine taşıdı.
Chicago Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı araştırmalar ahtapot gen dizilimlerinin diğer tüm canlılardan çok farklı olduğunu ortaya koydu. Ahtapot DNA’sı bu dünyadan değil! Araştırmacılar bunu delillere dayandırırken hem kara hem de deniz yaşamında varolma durumlarından kesitler sunarak pek çok farklılıklarını dile getiriyorlar. Bu yönüyle ne bir kara canlısı ne de deniz canlısı demek doğru.
Chicago Üniversitesi’nden Dr. Clifton Ragsdale ahtapotlarda yaptıkları gen incelemesinde 33.000 protein koduna sahip bir genom bulduklarını söyledi. Bu daha önce hiç bir bitki ya da hayvanda görülmemiş bir durum arz ediyor. Ahtapotlar inanılmaz bir beyin yapısına sahio ve bu özellikleri problem çözme konusundaki başarılarının nedenini anlamamıza yardımcı oluyor. Ragsdale, bu araştırmanın tüm sekiz kollu hayvanlarda ve sekiz köklü bitkilerde yapılacağını söylüyor.
Ahtapotların çok aç kaldıklarında kendi kollarını yediklerini ya da bir saldırıya uğrayıp kollarını kaybettiklerinde bir süre sonra yeniden kollarının uzadıklarını biliyorduk.
Ancak zıplayan gen olarak adlandırılan transpozon genlere sahip ahtapot, transpozonu kendi içinde düzenleyebilme yeteneğine sahip. Yani ahtapot, kendi genlerini değiştirebilme özelliğine sahip. Üniversitenin diğeri bir profesörü Caroline Albertin ise konuyla ilgili, ahtapot genomunun çok farklı bir omurgasız genomu olduğunu söyledi. Ayrıca Albertin, bu gen farklılığı durumunun gen çalışmalarına örnek teşkil ettiğini ve geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.