Afete dayalı haritalar
Facebook UNICEF, Uluslar arası Kızıl Haç Federasyonu ve Kızıl Haç Toplulukları ve Dünya Yiyecek Programı ile birlikte çalışıyor. Çalışmanın hedefi, doğal felaketlerin yaşandığı bölgelerdeki toplumların daha iyi yardım alabilmelerini sağlayacak haritalar oluşturmak.
Doğal felaket haritaları olarak adlandırılan bu çalışmada kaynak ‘kümeli, tanımlanmamış’ Facebook verilerini anahtar bilgi olarak kullanacak.
Organizasyonlara göre bu çalışma, insanların yardım alma biçimlerini geliştirmede ve kriz anını takip eden saatler içerisinde destek sağlamada oldukça yardımcı olacak.
Hangi haritalar kullanılacak?
Üç çeşit harita kullanılacak. Konum-yoğunluklu haritalar insanların kriz öncesinde, kriz esnasında ve sonrasında fiziksel olarak bulundukları konumları gösterecek populasyon sayısı eski kayıtlarla kıyaslanacak.
Hareket haritaları saatlere dayalı zaman süreçleri içerisinde beliren hareket şablonlarını gösterecek ve böylece kuruluşlar doğrudan kaynakların nerede olduklarını daha iyi tahmin edebilecekler.
Son olarak da güvenlik kontrolü haritaları afet sonrasında güvende olan insanların nerede olduklarını göstererek, hangi bölgelerde yardıma ihtiyaç olabileceği tespit edilebilecek.
Bu veriler, afet sonrasında ulaştırılacak anlık yardımlar neticesinde önemli ölçüde değişkenlik gösterebilirler. Amerikan Kızıl Haç örgütünde bilgi iletişim teknoloji ve analitik başkanı olarak görev yapan Dale Kunce, VOA haber ajansına yaptığı açıklamada şöyle diyor:
“Bir felaket sonrasında evin nerede olduğunu biliyor olabiliriz fakat insanların nerede olduğunu bilemeyebiliyoruz. İlk tepkimiz, yıkımın gerçekleştiği yere doğru gitme yönünde olabilir ama belki de bir çok kişi 15 km ötede, aileleriyle birlikte, güven İÇERİSİNDEDİRLER. Dolayısı ile gidilecek yer, bulundukları yer olmalıdır”
Geçmişte afet tepki profesyonelleri kaynakların nerede ve nasıl bölüştürmek gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak için Facebook Live ve diğer video araçlarından faydalanıyorlardı.
Kullanıcı cephesinde durum ne?
Kullanıcı tarafında ise Facebook şu anda ‘Topluluk Yardımı’ programını ‘Güvenlik Kontrolü’ programı dahilinde kullanacak. İnsanlar yiyecek, barınak, ulaşım ve diğer yardım biçimlerini bulabiliyor ya da ulaştırabiliyorlar.
Facebook gelecekte devletlerin ve diğer kuruluşların kullanımına dönük afet haritaları çıkarmaya niyetli. Firma, bu çalışma yapılırken tüm başvuruların Facebook çalışanlarınca ve yerel uzmanlarca dikkatle değerlendirmeye tâbi tutulacaklarını da belirtiyor.