Beyinle komut verme
Teknoloji sanayiinde hakim bir teoriye göre akıllı telefonlar bir gün yerlerini, sanal bilgiyi gerçek dünyaya yansıtacak olan normal görünümlü gözlüklere bırakacaklar.
Facebook’un CEO’su Mark Zuckenberg gibi liderler ‘Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality)’ olarak bilinen doğum sürecindeki teknolojinin nihayetinde televizyonları da içeren tüm ekranların yerini alacağına inanıyorlar. Sanal herhangi bir şeyi çevrenizdeki dünyaya yansıtabildiğiniz zaman, fiziksel ekranlara olan ihtiyacın da ortadan kalkacağını söylüyorlar.
Sorun şu ki; bilindik bir bilgisayarda bir fare, ve akıllı telefonda dokunmatik bir ekran varken, AR’a eşdeğer bir veri/komut giriş aracı henüz bulunmuyor. Yüzünüze bir bilgisayar takılı iken gelen bir bildirimi nasıl reddedebilir ya da bir mesaja nasıl cevap verebilirsiniz?
Facebook teknoloji yöneticisi Mike Schroepfer’in dediğine göre cevap, doğrudan beyninizle bağlantı kurmakta yatıyor. İşte bu, Facebook’un, insanların sadece beyinlerini kullanarak yazmalarına imkan verecek bir beyin sensörü üzerinde çalışıyor olmasının en büyük sebebi.
Firmanın 18 ay içerisinde çalışan bir prototipini üretmeyi düşündüğü ‘Brain-Computer-Interface/BCI (Beyin-Bilgisayar-Arayüzü)’ modeli ile ilgili yapmış olduğu bildirimde Schroepfer “Bu teknolojinin iletişim ve bağlantı üzerinde çok büyük uygulamaları var” dedi. “Ve sanırım bu aynı zamanda AR ve VR için uzun vadede kritik bir teknoloji. Çünkü veri/komut girişi sorunları bu alandaki en büyük zorluk.”
Facebook hakiki AR gözlüklerinin 10-20 yıldan fazla bir süreden önce yapılamayacağına inanmakla birlikte Schroepfer’e göre ilk versiyonlar insan beynine bağlantı için bir yol içeriyor olacaklar.
“Sanırım göreceğiniz şey, BCI’ın embriyo versiyonlarının ilk AR sistemlere entegre edilişi olacak” diyen Shcroepfer sözlerine şöyle devam etti: “Gözlerinizi hareket ettirebilir ve beyninizle bir tıklama yaparsanız… Şu anda fareyi yeniden yapmış oldum!”