Resim eşleştirme tekniği
İntikam videosu sosyal internetin belası. Duygusal açıdan çökerten, hayatı tam anlamıyla harabeye çeviren tam bir baş bela. Facebook, kurbanları korumak için uyguladığı yöntemi geliştiriyor. Sosyal ağ Çarşamba günü yeni bir aracın tanıtımını yaparak bu aracın sadece Facebook’ta değil, aynı zamanda Messenger ve Instagram’da da insanların rızaları dışında paylaşılan özel resimlerin yeniden paylaşılmasına engel olacağını belirtti.
[irp posts=”12316″ name=”Facebook Live’da cinsel tacize gözaltı”]
Firma, daha önce bildirilen ve mevcut yasalara dayanılarak kaldırılan resimler üzerinde takip gerçekleştirerek ‘Resim Eşleştirme’ teknolojisini kullanacağını, ‘intikam videosu’na halihazırda karşı olan firmanın özel hayata ait resimlerin paylaşımına engel olmaya çalışacağını belirtiyor. Aynı zamanda paylaşılmak ya da yüklenmek istenen resmin kullanım koşullarını ihlal ettiğine dair bir bildirim de ilgili kişilere gönderilecek.
İntikam videosu, internetin varlığından bu yana bir şekilde artniyetlilerce kullanılan bir yöntem. Fakat, sosyal ağların artan popülaritesiyle birlikte potansiyel etkisi daha da arttı. Ailelerin, arkadaşların ve iş arkadaşlarının bir araya geldikleri ağlar, kişilerin küçük düşürülmelerine sebep olabilecek girişimlere daha da etkinlik kazandırıyor.
Yenilikçi Kamu Sağlığı Araştırması Merkezi’nin geçen yıl yayınladığı bir çalışma, insanların intikam videosu yoluyla doğrudan deşifre olunmalarına bağlı olayların nüfusun yüzde ikisini olumsuz yönde etkilediğini; gay, lezbiyen ve biseksüel bireyler içinse bu oranın yüzde 17’ye yükseldiğini gösterdi. Sivil Haklar Girişimi’ne göre kurbanlardan yüzde 82’si sosyal ve iş hayatlarında bariz olumsuzluklar yaşadıklarını bildirdi.
İntikam videosunun kurbanları üzerindeki yıkıcı sonuçları, kanun adamlarından teknoloji firmalarına herkesin bu olguya karşı savaşmalarının temel nedenleri arasında yer alıyor.
Facebook’un kullandığı ‘Resim Uyarlama’ teknolojisi yeni değil fakat daha önce bu şekilde uygulamaya konmamıştı. Microsoft PhotoDNA gibi araçlar Internet çapında her gün uygulamaya konuluyorlar. Özellikle de yaygın yasa dışı çocuk tacizine yönelik resimlere engel olmak için.
PhotoDNA, resimlerin gri tonlamaya dönüştürülerek imza oluşturacak nümerik etiketlemeyi mümkün kılan küçük kareciklere ayrıştırılma işlemidir. Daha sonra bu imzalar bir veri tabanında yedeklenirler. Yükleme esnasında veritabanında mevcut imzalara uygunluk gösteren resimlerin yüklenme işlemleri sistemce otomatik olarak iptal edilmektedir.
İntikam Videosu Yardım Hattı’nın kurucusu Laura Higgins yapmış olduğu bir açıklamada “Bu yeni işlem resimleri üzerinden cinsel tacize uğrayan bir çok kurban için güven duygusu sağlayacak ve platformda bulunan zararlı içerik miktarını ciddi oranda azaltacaktır” dedi.
Facebook aynı zamanda kurbanlar için ‘Yardım Merkezi’nde oluşturduğu özel bir bildirim mekanizmasına sahip. Bu mekanizmada baskı altında olan ya da aile içi şiddete maruz kalanlara daha fazla yardım ve destek sunabilecek olan ortak organizasyonlara ulaşım için kaynak ve bağlantılar da yer alıyor.
Higgins “Umuyoruz ki bu uygulama diğer sosyal medya firmalarına da ilham verir ve online ortamı tacizcilere karşı düşman hale getirebiliriz” dedi.