Demokrasinin otoriteryan yönetimle mücadelesi
Hawaii’de bulunan bir federal yargıç Başkan Donald Trump’ın Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu altı ülke vatandaşlarını hedef alan göç yasağını uygulamaya konulacağı günden bir gün önce durdurdu. Teknoloji endüstrisi şimdiye değin seyahat yasağı tasarısına karşı öncü ses olmuştu. Bu sabah 58 firma Hawaii’nin kararını destekleyen dostluk mektubunu imzaladılar.
Hükümet yasağı İran, Sudan, Somali, Libya, Yemen ve Suriye’den Amerika’ya seyahat eden vatandaşlara engel olmakla birlikte yasak, yeşil kart sahiplerini ve vizesi olanları kapsamıyor. Yönetim bu ülkelerin, istikrarsızlıkları ve sınırları dahilinde bulundurdukları terörist savaşçıların yaygınlığı nedeniyle ulusal güvenlik riskleri oluşturacakları endişesi taşıdıklarını söylüyor.
[irp posts=”6339″ name=”Twitter’dan Trump’a gönderme; “Gururla Amerika’daki göçmenler tarafından yapıldı””]
Seyahat yasağı aynı zamanda Amerikan göçmen programını 120 günlüğüne donduruyor ve bu yıl ülkeye girmelerine izin verilecek göçmen sayısını 110.000’den 50.000’e düşürüyor. Trump yasağı 6 Mart’ta imzalamış ve 16 Mart’ta yürürlüğe girecekti.
Hawaii eyaleti seyahat yasağının eyaletin turizm endüstrisine zarar verdiğini savunurken, aynı zamanda adı geçen ülkelerin vatandaşları olan öğrencilerin, çalışanların ve fakülte üyelerinin istihdamına zarar vereceği iddiasında bulunuyor. Hawaii aynı zamanda yasağın, hükümetin bir dini kayırmasını men eden Anayasa’nın ilgili fıkrasını ihlal ettiği iddiasında da bulunuyor. Eyalet seyahat yasağının temel olarak Müslümanları hedef aldığını, bunun da seçim kampanyaları esnasında Trump’ın hususi olarak üzerinde durduğu bir konu olduğunu söylüyor.
Bu Trump yönetiminin göç yasağını uygulamak için yaptığı ikinci hamle, ve ikinci kez bir mahkeme kararı yasağın önünü kesiyor. Trump birinci hükümet yasağını 27 Ocak tarihinde imzalamış ve hemen uygulamaya konmuştu. Bu uygulama ülke çapında bir çok havaalanında kaos ve karmaşaya sebep olmuştu. Protestocular ve gönüllü göçmen avukatları havaalanlarına üşüşmüşler, ülke çapında yasağa karşı mahkeme kararları belirivermişti.
Washington eyaletince getirilen özgün mahkeme kararlarından biri yasağın dondurulmasına sebep olmuştu.9 şubat tarihinde bir federal temyiz mahkemesi durdurma kararının sürdürülmesine oy birliği ile karar vermişti.
Bu esnada teknoloji sanayindeki liderler yasağa olan öfkelerini dile getirmişler, yürüyüşlere ev sahipliği yapmış ve yasağın Silikon Vadisi üzerindeki olumsuz etkisi hakkında halka konuşmalar yapmışlardı. İlk hükümet yasağına karşı hazırlanan dostluk mektubuna 120’den fazla firma imza atmıştı. Birinci dostluk mektubunu imzalayan Google, Apple, Microsoft, Spotify ve Netflix’in de dahil oldukları bir dizi firma, Hawaii’nin çabalarına destek anlamında ikinciye imza atmadılar. Bununla birlikte Lyft, Airbnb ve Dropbox gibi büyük firmalar imza attılar.
Hawaii’nin mahkeme kararı Washington’ın özgün yasal itirazından alıntılar yapıyor. O kararda Trump yönetimince Müslümanlara karşı ayrımcılık eğilimi olduğuna dair şok edici kanıtlar olduğu iddia edilmiş, kanıt olarak başkan ve yardımcılarının halka yaptıkları açıklamalar gösterilmişti. Eyalet aynı zamanda yasağın getireceği finansal ve duygusal olumsuzluklardan etkilenecek olan halk ve öğrenci kaybına uğrayacak üniversiteler adına dava açabileceğini de savundu.
Amerikan Bölge Hakimi Derrick K. Watson bugün itibariyle hükümet yasağını ülke çapında dondurdu.