Geleceğin muhteşem arazi araçları

Date:

Bu arazi araçlarıyla gittiğiniz yerde yola ihtiyacınız olmayacak

“Gittiğimiz yerde yola ihtiyacımız yok”. Şüphesiz Doc Brown bunu söylediğinde uçan bir zaman makinesi kullanıyordu. Fakat bütün araçlar yol olmayan arazilerde seyahat etmek için havada uçmak zorunda değiller. Arazide seyahat edebilme yeteneği özellikle daha önce hiç yol yapılmayan kırsal alanlarda ya da deprem, sel gibi felaketler sonrasında yolların artık kullanılamaz oldukları durumlarda yapılacak kurtarma çalışmaları için oldukça önem arz etmektedir.

Sebep ne olursa olsun günümüzde bir yığın icat, arazi nakliyatı konusunda daha önce hiç olmadığı kadar uğraşı veriyor. Fütüristik “her zemine uygun araçlar”ın bazıları her zeminin üzerinde sürülmek üzere inşa edilmişlerken, bazıları da kendi yol yüzeylerini kendi üzerlerinde taşımak ve taşıma yaptıkları yol üzerinde bu yolu yerleştirip tekrar geri alarak seyahat etmek üzere tasarlanmış durumdalar. Durum aşılmaz engeller üzerinden seyahat etmeyi ya da başka araçlar için yol oluşturmayı gerektiriyor olsa da, bu zorlu işin üstesinden gelecek sağlam bir makinemiz var.

Yol-taşıyıcı kamyon

Bir Galler firması olan Faun Trackway, yol bulunmayan yerlerde seyahat edebilecek bir kamyon inşa etti. Bu kamyon kendi yolunu kendisi taşıyor. Normalde sıradan bir kamyon gibi görünen kamyonun arkasına montelenmiş ince alüminyum kalıplarından oluşan bir rulo, 50 metrelik bir yol oluşturmak için açılabilir özellikte. Ortaya çıkan geçici yüzey 70 metrik tona kadar ağırlıkta olan araçları destekleme kapasitesine sahip. Dolayısı ile bu yol taşıyan kamyon, nakliyat ve kurtarma araçlarının taşınmasında görev alan ve ulaşılması zor alanlara ulaşma durumunu zorunlu kılan durumlarda oldukça yararlı bir yardımcı konumuna geliyor. Yol alüminyum ile kaplandıktan sonra Faun Trackway’in aracı yolu tekrar geri sarıyor ve yeni zorlu macerasına doğru yol alıyor.

Elektrikli ‘örümcek’ araba

Swincar tuhaf görünümlü bir araç olmakla birlikte hemen hemen her yere gidebilecek kapasitede. Aracın her bir bağımsız hareket eden tekerleği, örümcek görünümlü bacaklara takılarak fazladan zemin mesafesi kazandırılmış oluyor. Araç aynı zamanda kendi elektrikli motoru ile güç kazanıyor. Bu tip bir donanım oldukça fazla güç ve kontrolü beraberinde getirirken, engebeli zeminler dahi Swincar’ı yavaşlatmaktan aciz kalıyor. Swincar bütünüyle elektrikle çalışan, emisyonsuz bir araç olduğu için araç sürdürülebilirlik departmanında da geleneksel ATV’lerin yerini alabilmektedir.

Tünel fermuarlayıcı kamyon

Bu kamyon yalnızca yol olmayan yerlerde gitmiyor, fakat aynı zamanda Lego biçimli tuğlalardan 14 mil uzunluğunda bir tüneli 24 saat içerisinde tamamlıyor. Fermuarlayıcı kamyon, konik biçimli metal göbek üzerine konumlandırılmış silindirlerle donatılmış olup, kamyonun geniş olan yüzü özel kesim kilit taşların mükemmel biçimli bir kemerli yol oluşturacak şekilde dizilmesine imkan sağlamaktadır.  Bu kamyon ile birbirine geçiştirilen kemerli tüneller birbirlerine yapışık olarak kalmak için harç ya da yapıştırıcıya ihtiyaç duymazlar. Daha da güzeli bu bloklar açılan tünele artık ihtiyaç kalmadığında yerlerinden sökülerek tekrar tekrar kullanılabilirler.

Kızaklı VW parti minibüsü

Bazı arazi araçları önemli fonksiyonlar göz önünde bulundurularak tasarımlanırken, bazıları da sadece keyifli bir parti için yapılmış gibi görünürler. Bu 1966 model VW Bus Bulli T1 model araç, eğimli köşeleri göz önünde bulundurularak yapılmış ve tekerlekleri lastik kar aracı rayları ile değiştirilmiş. Modern parti  karavanı karda iyi hızda gidebilir (saatte 30 mil civarında). Araç bir adet 1.000 watt’lık subwoofer ve 2 adet 300-watt’lık hoparlörle (aynı zamanda 2 plakçalar ve bir mikrofon da dahil olmak üzere) donatılmıştır.

Otomatik tuğla-yol makinesi

Büyüleyici tuğla yol yapımını daha kolay kılmak için dizayn edilen Hollanda yapımı bu makine bir dizi işçinin yapabileceği işi kısa bir zaman dilimi içerisinde yapabiliyor. Tiger-Stone olarak adlandırılan bu otomatik yol-döşeyici makine 400 metre karelik şahane bir tuğla yolu bir gün içerisinde yapma kapasitesine sahip. Genişliği altı metreye kadar ayarlanabilen makinenin tuğlaları işçiler tarafından makineye yerleştiriliyor. İşçiler tuğlaları eğimli besleme hunisine istenilen biçimde yerleştirdikten sonra makine, tuğlaları daha öncesinden hazırlanmış olan kum katmanından oluşan zemin üzerine indirir. Tiger-Stone bir yandan tuğla yapım işçilerinin oluşturdukları olumsuz görüntüyü elimine ederken, diğer yandan zamandan ve masraftan kısar ve en güzeli de arkasında daha önce görmediğiniz güzellikte bir tuğla yol bırakır.

Her zemine uyarlı tricycle

Bu hibrit tricycle, engelli maceraseverlerin daha önce gitmek isteyip de gidemedikleri yerlere gitmelerine imkan sağlıyor. Jesse Lee tarafından tasarımlanan Horizon isimli bu araç, tekerlekli sandalye ve diğer tip uyarlanmış araçların gitmekte oldukça zorlanacakları çakıllı, çimenlik ya da çamurlu arazide, ya da engebeli alanlarda kolaylıkla gidebilme özelliğine sahip. Aracın gücü, elektrikle ve pedal gücüyle (elle ya da ayakla kontrol edilebilen) sağlanıyor. Pedal gücü üç farklı sürüş moduna göre ayarlanabilir kombinasyona sahip. Ne kadar güç gerekiyorsa o moda ayarlama yapılabiliyor. Horizon saatte 38 kilometre yol alma kapasitesine sahip olmakla birlikte 48 volt’luk lityum-iyon bataryası tam dolu halde iken 48 kilometrelik bir seyahat imkanı sunuyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...