Google ve Elon Musk AI (Yapay Zeka) platformlarını araştırmacılara açıyor

Date:

DeepMind Lab ve OpenAI Universe bilim adamlarına yapay zeka araçlarını (agents) kullanmaları için imkan veriyor.

Google ve OpenAI’nin derin öğrenme kodlarını açık kullanıma sunmayı planladıklarını açıkladıkları için yapay zeka sektörü bugün büyük bir ivme kazandı. Elon Musk’ın OpenAI’si, Universe (Evren) adlı yazılım platformunu yayınladı. Bu platformun çalışma mantığı ‘Haydi, basit bir AI aracını, bir insanın bilgisayar kullanarak bitirebileceği herhangi bir konu üzerinde eğitime tabi tutalım’ sloganı ile öne çıkıyor. Aynı zamanda Google ailesi Alphabet, DeepMind Lab (Derin Zeka Laboratuvarı) eğitim ortamı ile ilgili bütün kod tabanı GitHub’a koyarak herkesin AI sistemlerini test etmesine yardımcı oluyor.

Alphabet bir blogda “DeepMind Lab, araç-tabanlı AI araştırmaları için tasarlanmış 3D oyun benzeri bir platformdur” şeklinde bir açıklama yaptı.  Araç, gövde çevresini izleyebilecek yeteneğe sahip olan sanal bir kamera ile bulunduğu ortam boyunca itici manivelalar aracılığı ile yükselerek ve ilerleyerek gezinir. Google platformun yapabileceği işlerin bazılarını şu şekilde açıklıyor:

Açık Kaynak ile hedeflenen görevler

Örnek görevler meyve toplama, labirent içerisinde gezinme, tehlikeli geçitlerden geçerken uçurumlardan düşmekten kaçınma, platformlar arasında hareket etmek için fırlatma pad’lerini kullanarak havada sıçrama, lazer etiketi ile oynama, plan dahilinde gelişigüzel olarak oluşturulmuş ortamları hatırlama ve keşfetme.

Elon Musk’ın liderliğini yaptığı OpenAI projesi, Universe ile çok benzer bir platformu aynı zamanda yayınlıyor olması pek rastlantı gibi görünmüyor. Deepmind Lab ‘da olduğu gibi mantık, araştırmacılara araçlarını test etmek ve eğitmek için bir fırsat sunmak. OpenAI bu konuda oldukça istekli görünüyor (Flash oyunlar, tarayıcı görevleri ve slither.io, GTA V gibi binlerce ortamı içeren bir yayın). Grup blog sayfasında amacını şöyle açıklıyor :

“Maksadımız basit bir araç geliştirmek. Bu araç Universe ortamlarındaki geçmiş tecrübesini esnek bir şekilde uygulayarak bilinmeyen, zor ortamlara hızlı bir şekilde adapte olması ve yönlendirici olması. Bunu gerçekleştirebilirsek genel zekaya dair temel bir adım atmış olabileceğiz.”

Basit bir  Python yazılımı aynı anda 20 farklı 1,024×768 ortamı 60 fps hızında kullanabilir. Universe’in ilk yayımında bu ortamlar Atari 2600 oyunları, Flash oyunlar ve tarayıcı görevlerini içeriyor. Araç sanal bir Mouse, klavye ve ekran kullandığı için bizim bilgisayarda yapabileceğimiz herhangi bir şeyi yapabilir. Planlanan şey, bunları daha karmaşık oyun ve görevlerde kullanabilmek.

Dusk Drive oyununu oynayan bir OpenAI aracı

Dusk Drive oyununu oynayan bir OpenAI ‘aracı’.

OpenAI hali hazırda EA, Microsoft Studios, Valve ve diğer firmalardan Wing Comander III, Portal ve Rimworld gibi oyunları öğrenim için ücretsiz olarak kullanmak için izin almış durumda.

DeepMind Lab’ın deposu bu hafta sonuna doğru GitHub’da yayınlanacak (Bu bağlantıya göz atın). OpenAI’nin Universe’ü ise an itibariyle erişilebilir durumda (Tıkla ve gör). Her iki firma da AI sistemlerini açık tutacaklarını belirttiler fakat satır aralarına göz attığımızda firmaların menfaatlerine dayalı sebepler olduğunu görüyoruz. Yapay zeka o denli ilerleme kaydetti ki öğrenim için daha fazla veriye ihtiyaç var. Dolayısı ile dış dünyaya kapalı teknoloji firmaları dış dünya ile işbirliği yapmaya zorlanıyorlar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...