Artık yüzünüzü VR gözlüğün ardında saklayamayacaksınız
YouTube, ‘Sanal Gerçeklik (Virtual Reality)’ dünyası ile gerçek dünyayı aynı anda yansıtan ‘Karma Gerçeklik (Mixed Reality)’ video sanatını bir süreden beri mükemmel hale getirdi. Conan O’Brien’ın YouTube VR Laboratuarını ziyareti esnasında çekilen ‘uzaya yapılan sanal yolculuk videosu’ buna muhteşem bir örnek. Bununla birlikte VR gözlükler çıktığından bu yana video platformunun tekniği hala VR gözlüğün ardındaki yüz resmini yakalayamıyor. Google Research ve Daydream Labs bu sorunu çözmek için bir araya geldiler ve bunu Bilişsel-Makine (machine learning), 3 boyutlu bilgisayar görüntüsü ve gelişmiş üretim teknikleriyle başardılar.
Videodaki VR gözlüğü silmek için kullanıcının yüzü kamera ile taranarak, 3 boyutlu dinamik model biçiminde yeniden oluşturuldu. Böylece farklı yönlerden bakıldığında görüntü 3 boyutlu özellik taşır hale geldi. Daha sonra mevcut VR gözlüğü (Google testlerde HTC Vive kullandı), kullanıcının nereye baktığını tespit etmek için göz-takip teknolojisi ile donatıldı. Google ve Daydream’in kullandıkları teknik, 3 boyutlu modeli gerçek bir insan yüzünün üzerine ekliyor.
Fakat yine de VR gözlüğü bütünüyle silinmiyor; sadece VR gözlüğünün yerine şeffaf uyarlaması konularak ‘uncanny valley’ etkisine (Görüntüyü tuhaf ve ürpertici kılan, gerçeklikten uzaklaştıran oluşum) engel olunur.
Tahmin edebileceğiniz üzere bu teknik şu an itibariyle en çok YouTube yapımcılarına fayda sağlayacak. Aslına bakarsanız Google bu tekniği YouTube kullanıcıları için de kullanılabilir hale getirmenin yollarını araştırıyor. Zira VR daha yaygın hale geldiğinde bu teknik çok daha faydalı olabilir. Örneğin; VR video konferansları esnasında kişilerin yüzlerini göstermek için uyarlanabilir. Ya da toplu halde VR oyunları oynayan arkadaşların yüzlerinin gösteriminde de kullanılabilir.