Bilim adamları yeni bir metot ile dünyadan 50 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende su kalıntıları buldu
Uzay boşluğunda gezegen bulmak çok zor bir iş. Bulduğumuz gezegenlerde su bulmak ise çok daha zor. Buna rağmen bir grup bilim adamı Şile’de bulunan Very Large Telescope (VLT) ile güneş sisteminin dışında bulunan bir gezegenin atmosferinde su kalıntıları olduğunu keşfetti.
50 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegen 51 Pegasi B (diğer adıyla Dimidum) olarak biliniyor.
New Scientist’deki bilgilere göre, daha önce güneş sistemi dışındaki gezegenlerde su bulmak neredeyse imkansız bir şeydi. Çünkü güneş sisteminin dışındaki bir gezegeni inceleyebilmemiz için gezegenin kendi yıldızı ile bizim dünyamız arasında bulunması gerekiyor. Bu durumda son derece nadir bir hadise.
Bilim adamı grup konuya farklı bir açıdan yaklaşarak yeni bir metot uyguladı. Gezegen ile kendi yıldızı birbirleriyle etkileşim içerisindeyken onları inceledi. Tam dört saat boyunca VLT teleskobunu ikisi gök cismine birden doğrultarak ikisi arasında yansıyan ışık incelendi.
Elde edilen data incelendikten sonra gezegenle ilgili önemli bilgilere ulaşıldı. Buna göre gezegenin atmosferinin 10,000’de 1 parçasında su ile birlikte çok az miktarda karbondioksit ve metan gazı olduğu keşfedildi.
Bu bilgiler ışında bilim adamları uzay hakkında bildiklerimizi bir adım daha ilerletti. Ama bu bilgilerden emin olmamız için daha çok beklememiz lazım. Zira oraya gidip görmeden emin olamayız.