Güneş’in kardeşi Nemesis’in peşinde iz sürerken

Date:

Yoldaş Nemesis

Güneşimize refakat eden bir yıldızın olmayışı karıştırıyordu astronomların kafasını uzunca bir süredir. Nihayetinde bir çok benzer yıldız ikili, hatta üçlü sistemin bir parçasıydılar. Fakat şimdi bilim adamları uzun zamandır muallakta olan bu teoriyi doğruluyor gibiler : Güneşin bir zamanlar Nemesis adlı bir kardeşi varmış.

Sarah Sadavoy ve Steven Stahler isimli bilim insanları yeni oluşan yıldızları da içeren Perseus adlı moleküler bulut üzerinde çalışıyorlardı. Amaçları güneşimize benzer yıldızların kaçta kaçının çift halinde olduklarını tespit etmekti. Perseus içerisinde bulunan genç yıldızlar 4 milyon yıldan daha az bir ömre sahiptirler. Güneşimiz ise, ortalama 4.6 milyar yaşında. Yıldızların büyük bölümünün tekil olarak oluşmadıklarına dair kanaatleri, yeni bir şey değildi. Mesele, sayılarla ilgiliydi. Kaç adet güneş benzeri yıldız, çift halinde oluşuyordu?

Bilim insanları cevabı bulmak için Perseus yıldız havuzunda bulunan her bir yıldızın incelenmesinden edinilen mevcut verileri kullandılar. Hem tekil yıldızların ve hem de çift yıldızların sayılarını hesaba katan bir dizi istatistik modelleri kullandılar. Buldukları şey onları şaşırtmıştı: Göründüğü kadarıyla tüm güneş benzeri yıldızlar ilk aşamada aralarında 500 AU’luk mesafe olacak şekilde (Neptün ile Güneş arasındaki mesafenin 17 katı) uzak  çiftler olarak yaratılmışlardı. Sistemler yıldızların ilk milyon yıllık süreçlerinde ya gerçek bir ikili sistem olarak bir araya geliyorlardı, ya da Güneş ve Nemesis gibi birbirlerinden kopup gidiyorlardı.

Peki tek başına kalan güneşimizin sevgili arkadaşı Nemesis’i bulabilecek miyiz? Pek mümkün görünmüyor. Yapılan basın açıklaması melankolik bir üslupla “Bu modele dayanarak güneşin kardeşinin büyük ihtimalle kaçıp gittiğini ve artık dönmemek üzere Milky Way galaksinin içerisindeki diğer yıldızlara karıştığını söyleyebiliriz” diyor. Bu çalışmanın yıldızların doğuşları hakkında bildiklerimiz üzerinde büyüleyici etkileri bir yana, aynı zamanda kendi yıldızımız hakkında bilmemiz gereken daha çok şey olduğunun da altını çiziyor. İşte bu yüzden NASA  güneşin atmosferine değecek ilk uzay aracı olan Parker Solar Probe’u 2018 yılında Güneş’e gönderiyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...