Hindistan, füze yapımı için İsrail’e göz kırptı

Date:

Hedef, Hindistan ordusuna ait eskiyen silahların yenilenmesi

Hindistan ve İsrail, Hindistan ordusunca kullanılmak üzere 2.5 milyar dolar üzerinde bir maliyetle orta menzilli karadan havaya füze geliştirimi ve üretimi için işbirliği yapacak. Fakat yeni geliştirilecek olan füzenin ‘Fikri Mülkiyet Hakkı’nı hangi ülkenin alacağı konusunda henüz netlik bulunmuyor.

Savunma Bakanlığından bir yetkili, MRSAM olarak adlandırılan silahın devlete ait bir kurum olan ‘Bharat Dynamics Limited (BDL)’ ile, diğer hükümet kurumu ve özel savunma firmalarının iş birliği ile üretileceğini belirtmekle birlikte teknolojik veri paketini kimin sahipleneceği konusunda açıklama yapmaktan kaçındı.

Yetkili, “MRSAM projesi için resmi izin geçen hafta başbakanın başkanlık ettiği ‘Kabine’ komitesi tarafından verildi” dedi.

Resmi sözleşme bu ay sonuna doğru yapılacak olmakla birlikte, Hindistan’da bulunan İsrail Havacılık Sanayii yetkililerine yorum yapmaları için ulaşılamadı.

[irp posts=”9213″ name=”Roketsan İtalyan Teseo Füzesi İçin Roket Motoru İmal Ediyor”]

MRSAM, Hindistan’ın devlete ait savunma araştırma ajansı, Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu (DRDO) ile İsrail Havacılık Sanayii işbirliği dahilinde geliştirilecek. Füze, 50-70 kilometre aralığındaki bir menzilde bulunan düşman uçağı ve İHA’larını düşürme kapasitesine sahip olacak.

Emekli bir Hindistan ordu tüm generali ve savunma analisti olan Bhupinder Yadav IAI’nin projenin baş tasarım otoritesi olduğunu ve DRDO’nun yalnızca satın alan taraf olduğunu belirtti. “Kritik füze teknolojisinin fikri mülkiyet hakları, DRDO’nun geliştireceği yan sistemlerin haricinde IAI (İsrail Havacılık Sanayi)’ye ait olacaktır” dedi.

Hindistan ordusu eskiyen Rus silahlarının (1970-1980 yılları arasında Sovyetler Birliğinden satın alınan Kvadrat ve OSA-AKM füzeleri) yenilenmesi için on yıldan uzun bir süredir yeni bir MRSAM paketi için talepte bulunuyordu.

Hindistan ordusundan bir yetkili “Hindistan ordusu MRSAM’i, ülkenin düz alanlarında, yarı çöl ve çöllük bölgelerinde faaliyet gösteren mekanize birliklerin hava savunmasını sağlamak için kullanmak istiyor” dedi.

Yadav’a göre IAI’ye ait Elta Systems radar sistemini sağlayacak olmakla birlikte İsrail’e ait Rafael firması da Tata Power SED, Larsen & Toubro ve devlete ait Bharat Electronics ve Bharat Dynamics gibi diğer bir çok Hindu özel ve devlet destekli firmalarla işbirliği yaparak önleyici füze üretimi yapacak.

Yadav, “Sistemler Hindistan’da üretilecekler ve yüzde seksen oranında yerli kaynak içerecekler” dedi.

Bununla birlikte iş paylaşımı anlaşması ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmazken Hindistan savunma bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

[irp posts=”8260″ name=”Balistik ‘Atış Bilimi’ Mermi ve Füzelerin Hareketlerini Nasıl İnceler.”]

2008 yılında yapılan MRSAM’lerin dünya pazarından temini girişimi, teklif verenlerden hiç biri teknoloji transferi koşullarını karşılamadıkları için akamete uğramıştı. O tarihte teklif mektupları İsrail Rafael, Fransız MBDA, Amerikan Raytheon, Alman Rheinmetall Defence ve Rus KBP Tula firmalarına gönderilmişti.

MRSAM’in ordu varyantı, 2009 yılında Hindistan Hava Kuvvetleri ve Hindistan Deniz Kuvvetleri için yapılan Indo-İsrail MRSAM varyantlarına ek olarak yapılmış olacak.

IAI ve DRDO halen tüm füze bileşenlerinin uygunluğundan emin olmak için üç adet MRSAM silah sistemi uçuş testini gerçekleştirmiş durumda. Bir yetkili “Her üç testte de füze, havada hareket halinde olan hedefi başarı ile yakaladı. Sistem gelecek yıl gerçekleştirilecek çalışmalar için hazır durumda” dedi.

MRSAM’in savaş gemisi varyantı (Uzun Menzilli Yerden Havaya Roket (LR-SAM)) da denemelere tabii tutuldu ve silahın yetkinliğinin tam olduğu düşünülüyor. Yetkili sözlerine “LR-SAM füzelerinin nakliyatı halihazırda başlamış durumda” şeklinde eklemede bulundu.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...