Yeni keşifle HIV virüsü tamamen tarihe karışabilir

Date:

Tedaviden saklanan virüsleri tespit eden ‘bio-işaretler’ keşfedildi

AIDS hastaları, virüslerin bağışık sistemine kendisini gizlediği ve tedavi durdurulduğunda saldırmaya başladıkları için hayat boyu ilaç kullanmaya mahkûm kalıyor. Ama Fransız bilim adamlarının keşfettiği yeni bir bio-işaretleyiciler uykudaki HIV-enfekte T-hücrelerini sağlıklı olanlarından ayırabiliyor. Bu keşif sayesinde uykudaki enfekte virüsleri tespit edip yok ederek hastalığı tamamen yenebilecek bir ilaç yapmak mümkün olabilir.

Pahalı HIV antiretroviral (uzun süre virüslere etkili) tedavi yöntemleri sayesinde hastaların normal bir hayat yaşaması mümkün olabiliyor. Tedavi virüslü hücrelerin çoğunu yok etmeyi başarabilse bile uyuyan virüslü T-hücreleri bulmak pek mümkün değil. Bu sebeple bu pahalı tedavi yöntemleri durdurulduğu anda bu virüsler uyanarak çoğalıyor ve hastanın bağışıklık sistemine saldırmaya başlıyor.

Montpellier Üniversitesinde enfekte hücrelerle çalışan bilim adamları CD32a isimli bir bio-işaretin sağlıklı hücrelerde bulunmadığını keşfetmeyi başardı. Daha sonra 12 HIV hastasının kan örnekleri üzerinde deney yapmaya başlayan ekip CD32a’ya yapışan bir antikor kullanarak bu tip protein bulunduran hücreleri çekmeyi başardı. Daha sonra bu hücrelerin, gizlenmiş/uykuda HIV virüsüyle dolu olduğunu keşfedildi.

Çalışmanın baş yazarı Monsef Benkirane, “Daha önce böyle bir şey yapmak tamamen imkansızdı” şeklinde konuştu.

Her ne kadar bu proteine sahip neredeyse bütün T-hücrelerinin içerisinde HIV virüsü olduğu keşfedilse de bütün virüslü hücrelerin bu proteine sahip olmadığı da ifade edildi. Bu da sadece CD32a’yı kullanan bir ilacın bütün virüslü hücreleri tesit edemeyeceği ve hastalığı tamamen tedavi edemeyeceği anlamına geliyor. Ama kesin bir şey var ki HIV virüsüne anlamak ve yenmek adına verilen savaşta ciddi bir zafer kazanıldı.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...