Paris Air Show 2017: Hürkuş Paris Air Show’da sahneye çıktı

Date:

Hürkuş iki modelle fuarda yer alıyor

Türk Havacılık Sanayii bu yıl sabit ve döner-pervaneli ürünleriyle kendine ayrılan gösterim alanında varlığını hissettiriyor. Aynı zamanda firmanın Hürkuş turboprop (jet motoru yanında, pervane itme gücünün de kullanıldığı uçuş sistemi) eğitim uçağının sergilediği uçuş gösterisiyle TAI, bu yıl Paris Air Show’da zirve yapıyor.

Le Bourget’a Hürkuş-A uçağının her iki prototipini de gönderen firma, fuarda başlayan satış yarışında Kore Havacılık Sanayii KT-1 Woong-bi’nin Pilatus PC-21 modeline ve Beechcraft T-6 Texan II modeline karşı boy gösteriyor.

Hürkuş, ilk Türk pilotu ve mühendisi olan Vecihi Hürkuş’un adı ile adlandırılarak, Türkiye’nin ilk yerli sabit kanatlı, insanlı hava aracı olma özelliğini taşıyor.

Daha önce Türk Hava Kuvvetleri’nde F-16 pilotu ve aynı zamanda Solotürk F-16 gösteri ekibinin kurucusu olan Test pilotu Murat keleş, göz alıcı siyah, beyaz ve sarı renk şemasıyla ikinci prototipi Le Bourget semalarında teste tabi tuttu. Uçağın hafif saldırı versiyonu olarak görev yapan ilk prototipi ise sabit gösterim alanında yer aldı.

Hürkuş TAI Murat Keleş
TAI Hürkuş pilotu Murat Keleş

Hürkuş-A, 8,046-lb (3,650-kg) bürüt ağırlığındaki Pratt & Whitney Canada PT6A-68T motorlu uçağının temel versiyonudur. Bu model geçtiğimiz Temmuz ayında ‘Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı’ sertifikası almıştı.

TAI şimdi Aselsan’ın geliştirdiği havacılık elektroniği tertibatının entegre olunduğu daha gelişmiş bir versiyon olan Hürkuş-B modelinin yapımı üzerinde çalışıyor. Bu model, Türk Hava Kuvvetleri’nde eğitim uçağı olarak kullanılacak. Elektronik tertibatı, hava kuvvetlerinin daha masraflı olan T-38M Talon’dan gelişmiş eğitim görevlerinin bir kısmını indirmesini sağlayacak olan simüle sistemlere sahip.

15 adet Hürkuş-B’nin halihazırda siparişi işleniyor. Fakat hava kuvvetleri 40 adet ek uçak talebinde bulundu. İlk numuneler TAI’nin Ankara’daki gelişmiş montaj tesisinde yer alıyorlar.

İlk Hürkuş-B bu yılın sonunda uçuşa hazır hale gelecek

Hafif saldırı versiyonu üzerinde yapılan çalışma da geliştirildi. Nisan ayında Hürkuş’un ilk prototipinin kanat direklerinde değişiklik yapıldı. Aynı zamanda uçak altı gövdesine elektro-optik kamera sistemleri yerleştirilerek, Roketsan’a ait Lazer-UMTAS (L-UMTAS)/Mızrak lazer güdümlü roketin fırlatılışı Konya’da başarıyla gerçekleştirildi. İstanbul’da Mayıs ayında düzenlenen IDEF savunma gösterisinde Türk yetkililerinin de katılım sağladıkları bu testler, Hürkuş-C olarak adlandırılacak olan 24 adet hafif saldırı versiyonunun alımını sağladı.

Kontratın önümüzdeki aylarda imzalanarak uçağın Türk Kara Kuvvetleri’nde T129 ATAK helikopterine destek olarak kullanılması bekleniyor. Hem T129 ve hem de Hürkuş-C aynı silah sistemini kullanacaklar.

TAI Hürkuş’ları Sırbistan, Hırvatistan üzerinden Almanya’ya, ve daha sonra da Paris’e gönderdi.

Keleş’in gerçekleştirdiği uçuş 8 dakika sürdü ve bir dizi dönme, Cuban 8, Split-S, baş aşağı uçuş gibi hareketler gerçekleştirdi. Keleş gösteri esnasında +6.5 ile -2g arasında G yüklerini test etti.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...