Paris Air Show 2017: Türk yapımı T129 ATAK saldırı helikopteri görücüye çıktı

Date:

T129 ATAK saldırı helikopteri

Türkiye Havacılık Sanayii, Türk Ordusu’na 22 T129 ATAK saldırı helikopterini teslim etmişti. Bu helikopterler özellikle PKK ile mücadelede etkin olarak kullanılıyorlar.

TAI şimdi ise Leonardo’nun AW129 Mangusta’sından geliştirilen T800-motorlu hava aracı için ihracat imkanı yakalamaya çalışıyor.

TAI halihazırda Polonya’da bir kampanya düzenliyor. Varşova kendi Mil Mi-24 Hinds helikopterlerini yeni bir filo ile değiştirmek istiyor. Aynı zamanda Bahreyn’de de önemli derecede ilgi çeken helikopterin ilk alıcıları arasında Pakistan’ın yer alması bekleniyor. Helikopterin Pakistan’da uçuş denemeleri yapılarak, yüksek performansı gözler önüne serilmişti.

TAI ve Pakistan Aeronautical Complex (PAC) Mayıs ayında iki kurumun yakın iş birliği içerisinde olacağına dair bir memorandum imzalamıştı. Kurulan iş birliği, Mayıs ayında düzenlenen IDEF 2017 savunma gösteriminde helikopterin Pakistan atak helikopterler filosuna katılması durumunda PAC’ın T129 programının tedarikçisi olabileceği ve montaj servisini açabileceği konusunda anlaşmaya varmıştı. Pakistan her ne kadar Bell’in AH-1Z Cobra helikopterlerinin siparişini vermişse de, eskimekte olan AH-1S ve AH-1F modellerinden oluşan tüm filosunu, daha modern versiyonlarla değiştirme imkanı bulunmuyor.

Türkiye AH-1 Cobra ve SuperCobra’ların yerini alacak 59 adet T129s’i satın almayı planlıyor. Buna ek olarak 32 adet T129s alımı da opsiyon olarak tutuluyor. T129 sahip olduğu Rolls-Royce/Honeywell Light Helicopter Tubine Engine Co. (LHTEC) T800 motoru ve Aselsan’ın geliştirdiği havacılık elektroniği,misyon sistemi ve aynı zamanda görüş sistemleriyle Mangusta’dan büyük oranda farklılıklar gösteriyor.

Tüm bunların yanında Roketsan’ın UMTAS güdümlü füzeleri ve Cirit hafif ağırlıklı füzesi gibi ulusal üretim silahların da entegre olunduğu helikoptere, havadan havaya Stinger füzesi de monte edilebiliyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...