İHA’lar mobil telefon ağı hizmeti verecekler

Date:

Dağda, kırda, bayırda 4G

Doğal bir felaket esnasında iletişim oldukça kritik önem taşır. Mobil ağ hizmetinin olmadığı durumlarda hayati önem taşıyan kurtarma çalışmaları da darbe alabilir. Bu soruna çözüm getirmeyi amaçlayan EE, ‘Air Masts (Hava Direkleri)’ ismini verdiği mobil ağ hizmetinin yeni versiyonunu açıkladı.

Söz konusu uçan direkler hızlıca sel felaketi vb. sorun yaşanan bölgelere gönderilerek, acil durum servislerine ve halka 4G mobil ağ hizmeti sunacak.

Her bir kişi için 999 adet arama desteği sunan sistem bu hizmeti şebeke ayrımı yapmadan sunacak. Örneğin sel felaketi yaşanan bir bölgede bulunuyorsanız, acil servisleri aramak için EE’nin sunduğu bu çözümden faydalanabileceksiniz.

İHA’nın evi

EE’nin 4G araçları en zorlu coğrafya koşullarına ulaşabilecek kapasiteye sahip. Kara araçlarının gidemeyecekleri her yere uçarak giden İHA’lar, anlık olarak iletişim imkanı sağlarlar.

İHA gidilecek yere ulaştığında kurulum için yaklaşık 15 dakika harcar. Kurulum işlemi sonrasında yaklaşık 1 saat kadar mobil iletişim ağı alanı sunabilir.

Bu, iletişim için çok fazla bir süre değil ama anlık bağlantıyı gerektiren acele tepkiyi gerektiren olaylar için oldukça kullanışlı.

EE, bu cihazları yaklaşık 3 yıl sonra gök yüzüne göndermeyi planladığı için şimdilik çevrenizde uçuşan mobil ağ istasyonlarını göremeyeceksiniz.

EE aynı zamanda kişisel hizmete yönelik alternatifler üzerinde de çalışıyor. Örneğin dağ tırmanışı esnasında ya da uzaktan kumanda edilen bir operasyon esnasında sizi takip ederek sinyal alıp almadığınızın kontrolü yapılabilecek. Zirvede selfie çektirmek için oldukça ideal.

Sıcak hava yığını

Daha kalıcı bir çözüme ihtiyaç duyulan durumlar için Helikite uygulamaya konulabilir.

Helyum gazı ile dolu olan balonun konumlandırılması yaklaşık 15-30 dakika sürer. 300 feet yükseklikte uçan balon 1 ay süreyle havada kalabilir ve bu süreç dahilinde uydu ile bağlantıda kalarak 4G kapsama alanı sağlayabilir.

EE henüz balon yöntemini kullanmıyor olmakla birlikte (yalnızca testlerde kullanılıyor) firmanın CEO’su Marc Allera, ilk balonu 2017 yılı sonlarında İngiltere’nin kırsal bölgelerinde kullanmayı istediğini belirtti.

Arazi hizmeti de var

EE aynı zamanda acil yardım servisleriyle de yakın iş birliği halindedir. Bu servislere, 4×4’lük bir pikap kamyonet üzerinde konumlandırılan 11.5 metrelik direk üzerinden 4G kapsamı alanı sunacak olan 30 adet ‘Hızlı Yanıt Araçları’ filosu ile hizmet sunmaktadır.

Bu mobil baz istasyonu 30 dakikadan az bir süre içerisinde kurulup çalışır hale getirilebilir ve 3 gün süreyle 7/24 kapsama alanı hizmeti sunabilir.

Sistem 800MHz ya da 1800MHz frekans kullanarak filonun ortalama 12 km’lik bir alan genişliğinde ya da daha küçük alanlarda fakat daha yüksek miktarda verinin taşınabileceği kapsama hizmetleri sunmasını sağlar.

Allera, EE’nin nihai hedefinin doğal felaketler esnasında müşterilerinin hatta bağlanmalarını sağlamak olduğunu, fakat aynı zamanda dağ tırmanışı ya da uzaktan kumandalı surf gibi etkinliklerde de kullanılabileceğini söyledi.

“Amacımız talep halinde ağ hizmeti sunarak insanların her zaman, hareket halinde olsalar dahi iletişim kurmalarını sağlamak” dedi.

Gittiğiniz her yerde şebeke sinyali alabileceğiniz bir gelecek olası görünüyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...