Işığı görmemizi sağlayan molekül: Muons

Date:

Mikro saniyeleri ölçen bilimsel teknik bilim insanları tarafından kullanılmaya başlandı

Klorofil gibi güneş ışığını yakalayan moleküller Dünya üzerindeki neredeyse tüm yaşamın temelini oluştururlar. Ancak ışığı bünyesinde tutma aşaması o kadar hızla gerçekleşir ki tam olarak nasıl olduğu anlaşılamamaktadır. Sichuan Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı araştırma tek atom hassasiyetiyle mikro saniyeleri ölçen bir tekniğin geliştirilmesine katkıda bulunuyor. Bu sayede ışığa duyarlı bir molekülün ışık emilimini gerçekleştirmesinin aşamaları inceleniyor. Mikro saniyeleri ölçen bilimsel teknik bilim insanları tarafından kullanılmaya başlandı. Bu teknik, klorışık klorofil ile ilgili görsel sonucuofilin yeşil rengini ışık sayesinde oluşturduğunu gözler önüne serdi.

Araştırma Aşamaları

Araştırmacılar lazer altında ışığa duyarlı organik bir molekül olan TIPS-Pn’yi yaktılar ve muons adındaki pozitif yüklü atomların partikülleri ile yoğunlaştırdılar. Bu koşullar altında, muonlar atom parçacıkları davranışı göstermek yerine bir çeşit hidrojen atomları gibi davrandılar. Sonucunda ise kimyasal olarak TIPS-Pn ile reaksiyona girdiler. Ancak burada gerçek hidrojen özelliği göstermiyorlardı. Çalışmayı gerçekleştiren ekip atomların hareketlerini izlemek için profesyonel bir spektroskopi tekniği kullandı. Zamanla muonlara karşı TIPS-Pn’in reaktivitesini izleyerek ışık uyarılımı gerçekleşmiş halinin evrimini gözlemlediler.ışık klorofil ile ilgili görsel sonucu

Bu teknik doğayı anlamaya çalışmamızdaki tek yol değil elbette. Ancak mikro saniyeleri ışık altında ölçüm tekniği pek çok sistemin test edilmesinde kullanılabilir: Güneş pilleri, düşük enerjili ampuller ve hatta bazı ilaçları üreten endüstriyel fotokatalistler. Yani yenilenebilir ve kontrol edilebilir enerji yayıcılar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...