İzlendiğini bilen şempanzeler, avlanma alışkanlıklarını değiştiriyor

Date:

Araştırma bulguları şempanzenin insanlara karşı ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor

Uganda’da yapılan bir araştırma hayvanların zekasını küçümsemememiz gerektiğini bir kez daha kanıtladılar. Şempanzeler, avcılık stratejilerini bilim insanlarının kendilerini izlemelerine tepki olarak değiştiriyorlar. Araştırmacılar, hayvanları incelerken birbirlerine komşu iki şempanze “kabilesi” nin çok farklı avlanma alışkanlıkları olduğunu belgeledi. “Sonso”, küçük gruplar halinde kolibu maymunları için avlanırken “Waibira” askerler maymunları yalnız avlanır ve “ellerine ne geçerse” yakalarlar. Araştırma bulguları şempanzenin insanlara karşı ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor.

Bu hayvanları yıllarca takip etmiş ve araştırmış olan biyologlar, bu işin, koloni maymunlarını kovalamak ve yakalamak için önemli görünen grup avını rahatsız etmiş olabileceğini düşünüyor.Araştırma bulguları şempanzenin insanlara karşı ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor

Andrews Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Dr. Catherine Hobaiter, Waibira grubunun davranışının daha “fırsatçı” bir strateji haline gelebileceğini belirtti. Çünkü bu şempanzeler avlanırken insan bilimcilerinin varlığından çok daha fazla faydalanıyorlardı. Dr. Chevrolet, bu şempanze gruplarının her ikisinde de araştırmalar yaptığı Uganda’daki Budongo Ormanı’ndan BBC News’a yaptığı konuşmada Sonso ve Waibira şempanzelerinin “bölgesel sınırları paylaştıklarını” ve böylece gıda kaynaklarının ve avlarının aynı olduklarını söyledi.
Dr Hobaiter, “Şu anda onlar hakkında farklı olan ana şey, insanların onları ormanda dolaştırmaya alışkın olmalarıdır. Geri kalan her şey izlendikleri izlenimini onlara vermeye yeter” dedi.

Dr Hobaiter, araştırmacıların yabani şempanze gruplarını yakından takip etmeye başlamasının, şempanzelerin toprak sahibi olma ve yeni gelenlere karşı dikkatli olma eğilimini artırdığını söylüyor. Hobaiter, “Bence bu durumumuz varlığımızı hayatlarının bir parçası olarak kabul etmelerini zorlaştırıyor. Yabani şempanzeler ile uzun süreli araştırma gerçek ve koruyucu yararları getiriyor, ancak varlığımızın davranışlarını etkileyebileceğini de hatırlamak zorundayız.” dedi.Araştırma bulguları şempanzenin insanlara karşı ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor

Nesli tükenmekte olan primatların ve yaşadıkları ormanların – şempanze davranışını doğrudan gözlemleyip kaydetmenin yanı sıra – insan dilinin ve toplumsal yapının köklerini anlamanın en iyi yolunun da olduğunu söyledi. “Kamera tuzakları, uzak mikrofonlar ve dronlarla inanılmaz şeyler yapabiliriz – kaliteli veri elde etmek çok daha kolaylaşıyor. Çalışmalarımızın bir bölümü, etkimizin ne olduğunu anlamak ve onu en aza indirgemek üzerine” dir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...