Balinaların gövde büyüklükleri alarm veriyor

Date:

Teknolojimiz hayvan türlerinin ne zaman tükeneceğini öngörebilir

Bir araştırmaya göre, 20. yüzyıldaki balinaların küçülen boyutu, bilim insanlarının yaban hayatı popülasyonlarının başlarının dertte olup olmadığını tespit etmelerinde yardımcı olabilir. Analiz, dört balina türünün ortalama vücut boyutunun 20. yüzyılın ikinci yarısında avlanmaya tepki olarak hızla düştüğünü göstermektedir.
Ancak uyarı sinyalleri, okyanuslardaki balina varlığının azalmasına 40 yıl kala görünmeliydi. Teknolojimiz hayvan türlerinin ne zaman tükeneceğini öngörebilir.Teknolojimiz hayvan türlerinin ne zaman tükeneceğini öngörebilir

Çalışma, Doğa Ekolojisi ve Evrim Günlüğü’nde öngörülüyordu. İsviçre Zürih Üniversitesi’nden Christopher Clements ve meslektaşları, 1900-1985 yılları arasında ticari balina gemileri tarafından yakalanan balinaların bolluğu ve vücut boyutlarına ilişkin kayıtlara baktıktan sonra, küresel bir balina avcılığı moratoryumu yürürlüğe sokuldu.

Dr Clements, “Mavi, yassı, sei ve sperm balinalarına ait verilere baktık. 1980’lerde ortalama olarak 1905’ten dört metre daha kısa olan sperm balinaları ile vücut boyutlarında önemli düşüşler olan balinalar bulduk. Bu durum büyük ihtimalle en büyük balinaların avlanma yoluyla okyanustan seçilerek çıkarılmalarıyla meydana geldi. Nihayetinde uyarı sinyallerinin nüfusun azalmasından 40 yıla kadar saptanabilir olduğu anlamına geliyor” dedi.

Teknolojimiz hayvan türlerinin ne zaman tükeneceğini öngörebilir
Çalışmada gövde boyutuna konu olan sperm balinası

Birçok balık popülasyonu için benzer bir model önceden bildirilmiş ve yapılan yanlış balıkçı avlanmasına tepki olarak yorumlanmıştır.
Sonuçlar, ortalama beden boyutundaki değişikliklerin izlenmesinin, popülasyonların tükenme riskinin zamanı öngörmekte yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Christopher Clements, “Teknolojimiz diğer tür koruma endişeleri sağlamak için kullanılabilir, ayrıca bu olayı durdurmak için müdahalelerin yapılmasına izin verebilir” dedi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...