Kontakt lenslerden süperkapasitörlere giden yol
Yumuşak kontakt lensler, artık süperkapasitör üretimi için kullanılabilecekler.
İngiltere’den bir grup bilim adamı, insanlığın batarya sıkıntısını gidermeye dönük cevap olmaya aday, polimerlerden yapılmış bir materyal geliştirdiler. Göründüğü kadarıyla bu materyal, süperkapasitörlere dönüşebilirler (gerçekten de oldukça hızlı bir şekilde şarj olabilen bataryaya alternatif cihazlar). Bu kapasitörler normal bir bataryadan 10.000 kat daha güçlüler. Dolayısı ile eğer elektrikli bir araç bu materyali kullanırsa, teorik olarak şu anda alınan mesafeden daha uzun bir mesafe katedebilir. Aynı zamanda boş durumda iken tamamiyle dolma süreleri yalnızca birkaç dakika sürüyor. Buna mukabil normal bataryaların dolma süreleri yaklaşık 6 saat kadar. Otomobillerden daha küçük cihazlarda ne denli etkili olabileceğini siz düşünün. Bu cihazı, güç kaynağı olarak sözkonusu materyali kullanan akıllı bir telefona taktığınızı düşünün. Birkaç saniye içerisinde batarya göstergesinin dolu hale geldiğini göreceksiniz.
Surrey Üniversitesi ve Augmented Optics Ltd. ‘den oluşan ekip materyali oluşturmak için yumuşak kontak lens üretiminde kullanılan prensipleri uyguladılar. Aslına bakarsanız 40 yıl önce yumuşak lenslerin yapımında kullanılan tekniği icad eden kişi, bu projenin arkasında bulunan kişidir. Bu materyal elektrolit süperkapasitör kullanımının yerine geçmek üzere tasarlanmıştı. Çünkü her ne kadar cihazlar elektriği içlerine hapsedebilseler de, bataryalarda olduğu kadar yoğun olamıyorlar (örneğin bataryalar kadar çok enerji tutamıyorlar). Bristol Üniversitesi’nden Dr. Ian Hamerton’ın yaptığı açıklamaya göre bu materyal aynı zamanda diğer olası uygulamalar için de elverişli:
“ Her ne kadar bu araştırma potansiyel olarak yüksek yoğunluklu süperkapasitörlere kapı açtıysa da, bu polimerler bir çok diğer kullanımlar için de uygunlar (Örneğin sert ve esnek iletken materyaller bioelektronikte, sensörlerde, giyilebilir elektronik alanında ve ileri düzey optikte aranılan materyaller). İnanıyoruz ki bu keşif, çok heyecan verici ve teorik olarak sektörde köklü değişikliklere yol açacak bir gelişme.
Bu polimerler çok sayıda tekrarlanmış alt-ünitelerden oluşan ve 3 boyutlu bir şebeke oluşturmak için bir araya getirilen büyük organik moleküllerden mütevellittir.
Augmented Optics Ltd. halihazırda SuperCapacitor Ltd. isimli bir firma kurmuş durumda. Bu firmanın maksadı gelecek yıl tam ölçekte bir prototip üretmek. Eğer tutarsa, düşündüğünüzden çok daha kısa bir süre sonra bu yeni teknolojiyle tanışma şerefine nail olabilirsiniz.