İklim değişikliği Kuzey Buz Denizi’ndeki asitlenmeyi tetikliyor
İklim değişikliği kendini sadece kutuplardaki buzulların çatlaması şeklinde göstermiyor. Araştırmacılar 1994 ve 2010 yılları arasında Kuzey Buz Denizi’nin (Arktik Okyanusu) asit seviyesinde hızlı bir artış olduğunu saptadılar. Bu artışın sebebi muhtemelen havadaki artan karbondioksitin deniz suyu tarafından emilmesi olarak görülüyor. Bu emilim aslında dünyanın her yerinde gerçekleşiyor. Ancak tatlı sular yapıları gereği, karbondioksit nedeniyle artan asiditeyi dengeleme anlamında tuzlu sulara oranla daha az etkili. Bu sebeple Kuzey Buz Denizindeki asidite miktarı; kutup ayıları, fok balıkları, ticari değere sahip balıklar ve diğer okyanus canlıları açısından büyük bir tehtid oluşturacak kadar ciddi gözüküyor.
Peki asiditenin arttığına dair bir kanıt mevcut mu? Bilim adamları asiditesi yüksek sularda oluşamayan aragonit adlı bir mineralin konsantrasyonlarını ölçtüler. Analizler sonucunda Kuzey Buz Denizi’nin batı taraflarında aragonit seviyelerinin beklenenden çok daha düşük çıktığı görüldü.
Karşılaşılan bu problemin sebebi sadece iklim değişikliği değil. Araştırma ekibi, okyanus akıntılarındaki değişmelerin karbonca zengin Pasifik Okyanusu’nun olağan akıntılarından daha fazla olduğunu gösterdi. Büyük olasılıkla bunun sebebine dair tahminler, Kuzey Buz Denizi’nde sıkışıp kalan suyun akıntıların düzeninin değiştirdiği yönünde. Durum çok kötü gözükse de, böyle şeyler olabiliyor. Yapılan modellemelere göre, 2030 yılına kadar yaz mevsimlerinde Kuzey Buz Denizi üzerindeki buzullu sahalardan eser kalmayacağı ve bütün yüzeyin aragonit mineralince fakir kalacağı tahmin edilmekte. Bu durum gerçekleşirse büyük bir Arktik ekosistemi risk altında kalabilir.
[irp posts=”8341″ name=”İklim değişikliği gözleminde süper bilgisayar kullanılıyor”]