‘Lazer itme etkisi’ çalışması ultra hızlı bilgisayarları mümkün kılabilir

Date:

Quantum işlemci

Şimdiki bilgisayarlardan yüz bin kat daha hızlı çalışan bilgisayarların hayatımızı değiştireceklerini biliyoruz. Bu bilgisayarlar uzakta bulunan gezegenleri daha hızlı keşfedebilir ya da hastalıkları normalden çok, çok daha hızlı teşhis edebilirler.

Michigan Üniversitesi’nden mühendisleri de içeren bir araştırmacı grup, çok küçük lazer itmeleri kullanarak bu hedefi başarabilecek bir yol bulduklarına inanıyorlar. Araştırmacılar femtosaniye (saniyenin bir kuadrilyonu) zaman dilimindeki ışık vuruşlarını kullanarak elektronları hızlı ve etkin bir şekilde hareket ettirebilecek bir metodun gösterimini sundular. Michigan Üniversitesi bunun ışık dalgası elektroniğine, dolayısı ile de quantum işlemcisine doğru atılmış bir adım olduğunu söylüyor.

Şimdiki bilgisayarlarda yarı-iletkenlerin içerisinde hareket eden elektronların bazıları birbirlerine toslar ve ısı şeklinde enerji yayınlarlar. Dolayısı ile bu çok verimli bir işlem değildir. Araştırmacılar yarı-iletken olarak galyumselenid adı verilen kristaller kullandılar ve kısa dalga boylu lazeri bu kristalin içine tuttular. Bu lazer vuruşları elektronları bir üst seviyedeki enerji düzeyine doğru hareket ettirdi. Bir üst enerji seviyesinden dönen elektronlar da kısa vuruşlar yaydılar.

Oldukça kısa olan bu itmeler elektronlara hızlı bilgi iletimi yapmak için kullanılabilir fakat bunu yapabilmek için bu itmeleri kontrol edebilmeniz gerekir. Araştırmacılar kristallerin konumlarını değiştirmenin elektronların gittikleri yeri ve hareketlerini kontrol etmeye imkan sağladığını buldular. Michigan Üniversitesi “Femtosaniye dilimindeki itme etkisi elektronu uyarılmış hale koyup, bu halden geri çevirmeyi sağladığı için qubitlerde olduğu gibi uyarılmış elektronları kullanarak quantum işlemlerinde kullanılabilirler” şeklinde açıklama yaptı.

Bu metodun gerçekte çalışan ışık dalgası ve quantum bilgisayarlarında kullanıldığını görmeden önce çok iş yapılmalı. Bu adım, hedefe giden büyük bir adım.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...