Cortana kişisel asistan odak noktası
Microsoft rotasını bilgi işlemin geleceğine giden yol üzerinde tutmaya devam ediyor. Yapay Zeka ve chatbot ’larla ilgili yatırımlarını iki katına çıkaran Microsoft’un CEO’su Satya Nadella ve yönetim kurulu başkanı yardımcısı Harry Shum, firmanın planlarıyla ilgili açıklama yapmak için program geliştiricisi ve basın mensuplarının olduğu bir konferans düzenlediler.
Günün konusu, Yapay Zeka’yı hem kişiler ve hem de kurumlar için daha erişilir hale getirerek bilgi işlem dünyasını her alanda daha güçlü kılmaktı. Firma, yaptığı her şeyin nihai noktada Windows, Office, Xbox ve Bing’i Yapay Zeka ile çalışmalarını sağlayacağı iddiasında bulunuyor.
Yapılan bildirimler arasında en kayda değer olanlarından biri Cortana’ya yapılacak güçlendirmelerdi. Bu hafta gövdesinde Cortana bulunduran Harman Kardon Invoke Speaker’la ilgili duyurudan sonra Microsoft, asistant için geliştiricilerin programlamada kullanabilecekleri yeni bir araç setini de gösterdi. Firma, 145 milyon insanın Cortana kullandığını belirtti fakat bu konuda bir detay vermedi. Yeni araçlar 10.000’den fazla becerisiyle övünen Amazon’un Echo speaker’ı ve Yapay Zekası olan Alexa’ya karşı Cortana’nın rekabet şansı edinmesine aracı olabilirler.
Microsoft bunlara ek olarak Intel ve HP ile işbirliğine giderek referans platformlar ve donanım cihazları üzerinde de çalışma yapacak. Cortana’nın donanım potansiyeli ile ilgili daha fazla ayrıntı verilmedi.
Geçtiğimiz yıl Microsoft, Build’de botlar üzerinde yoğun olarak durmuştu. Bu yılki konferansta da aynı yaklaşımını sürdüren Microsoft, farklı uygulamalar ve platformlarda çalışacak olan bilgi parçacıklarından oluşan ‘Adaptive Cards’ ın geliştiriciler tarafından sunulabilmesine yardımcı olmak için ‘Bot Framework’ü zenginleştiriyor. Firma aynı zamanda Bing, Cortana ve Skype for Business gibi daha fazla uygulamalarda kullanılacak olan botların kapasitelerinin de artırımına gidiyor.
Microsoft aynı zamanda geliştiricilerin Windows 10 uygulamalarına entegre edebilecekleri 29 adet Yapay Zeka yeteneğinden oluşan bir set olan ‘Windows Cognitive Services (Algısal Hizmetler)’ ile ilgili de bilgi verdi. Bu yetenekler arasında mimikleri kavrama, video endeksleme, canlı tercüme ve arama da mevcut.