Bakın bu makarna nasıl kendiliğinden şekil alıyor

Date:

Eğlenceli şekillerin tabaka halinde üretimi

Massachusetts Institute of Technology’nin ‘Tangible Media Group’ adlı biriminin yaptığı yeni bir araştırma projesinde 3 boyutlu baskılama, moleküler gastronomi ve makarna bir araya geliyor. MIT News’ın haberine göre Wen Wang ve Lining Yao adlı mühendisler düz jelatin tabakalarla kolayı, suyla teması halinde tepkime vererek bükülen şerit makarnalara  dönüştürdüler. Yao’nun kendiliğinden bükülebilen mantı yapma hayali şimdilik gerçekleşmesi zor olsa da, araştırma ekibi icatlarının yiyecek kargolama masraflarını düşürebileceğini ve catering sektöründe yeni trendleri beraberinde getirebileceğini düşünüyor.

Wang ve Yao ilk aşamada benzer etkiyi gösterebilecek yiyecek materyalleriyle uğraşmaya başladıklarında, aslında neme tepki veren bir bakteri üzerinde çalışma yapıyorlardı. Şerit makarnalar farklı yoğunlukta ince jelatin tabakalardan oluşuyorlar. Üstteki yoğun katman suyu emerken altta bulunan daha az yoğunluktaki tabakanın üzerinde bükülerek tüp biçimli sıradan bir makarna parçası oluşumunu sağlıyor.  En üst tabakaya selüloz içeren kola şeritlerinin üç boyutlu olarak basılmasıyla araştırma ekibi makarnaların son biçimlerini kontrol edebildiler ve aynı zamanda geleneksel rigatoniden (uzun silindirik makarna) avantgarde mantarlara ve tomurcuk veren çiçeklere kadar her şeyi oluşturabildiler.  Yaptıkları araştırmayı sergilemek için Boston’da bulunan L’Espalier Restaurant’ın şefi Matthew Delisle ile birlikte çalışan ekip, Şefin kendi seçiminden oluşan tabaklara layık makarnalar ürettiler.

[irp posts=”10133″ name=”Ford, üretimde 3 boyutlu kesim yöntemini test ediyor”]

Hacim ve paketleme masraflarından tasarruf

Şüphesiz makarnaları seyretmek oldukça keyif vericiydi fakat Tangible Media Group kendilerince daha sıradan bir çalışmanın da tanıtımını yaptılar. Bu yöntemle makarna üreticileri hacmi, paketleme ve gönderi masraflarını düşürmek için düz olarak paketlenmiş makarnalar üretebilirlerdi. Wang “Örneğin makaroni makarnası gibi bazı makarna cinsleri üzerinde basit hesaplamalar yaptık ve gördük ki, ne kadar mükemmel paketleme yapsanız da hacmin %67’si havaya gidiyordu. Düşündük ki geleceği şekillendirecek yeni yiyeceğimiz düz olarak paketlenebilir ve böylece hacimden kazanılabilirdi” dedi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...