NASA on yeni dünya benzeri gezegen daha bulunduğunu açıkladı

Date:

Dünya benzeri gezegen keşfi furyası

Dünya benzeri gezegenlerin keşfiyle ilgili haberler artık pek ilgi çekmez oldu. Zira o kadar çok gezegen keşfedilir oldu ki, insanlar için sıradan bir haber haline geldi neredeyse. Son birkaç yıl içerisinde Kepler-452b, Proxima b, Gliese 1132b ve çevresinde gezinen yedi dünya benzeri gezegeni olan bir yıldızın keşfi.

Tüm bunların yanında bu tip keşifleri anlamsız kılan bir şey daha var: Bu gezegenlere ulaşmanın yolu yok. Keşfedilen gezegenlerden en yakın olanı Proxima b, 4.25 ışık yılı uzaklıkta. Galaksiler arası uzaklık bağlamında evet, oldukça yakın bir gezegen ama New Horizons gibi insansız uzay araçlarının hızını baz alacak olursak, bu gezegene ulaşmanız için 78.000 yıl seyahat etmeniz gerekiyor. Bu yolculuğa çıkacağımıza, dünyada ölürüz daha iyi. Ya da yanlışlıkla yola çıkacak olursak da, yolda heba olur gideriz.

Neyse, gezegen keşfi zevkini bütünüyle berbad ettik. Gelelim NASA’nın keşfine. Son yapılan keşfe göre 219 yaşanabilir gezegen keşfedilmiş ve bunların arasından 10 tanesi dünyaya oldukça benziyor. Çevresindeki yıldızlara olan uzaklıkları da tıpkı dünyanın çevresindeki gezegenlere olan uzaklığı gibi. Bu durum, sıvı suyun donmadan ya da buharlaşmadan gezegende kalmasını sağlıyor. Sonuç itibariyle de hayat için gerekli olan suyu bünyesinde barındırmış oluyor.

Kepler programı bilim adamı Mario Perez “Keplerin verileri özgün verilerdir çünkü ortalama olarak dünya büyüklüğünde ve yörüngesinde olan dünya benzeri bu gezegenlerin popülasyonu ile ilgili bilgi sahibi olan yegane veri setidir. Bunların galaksideki frekanslarını çözerek NASA’nın başka dünyalara uyarlamak için gelecekte yapacağı uçuşlardaki tasarımların nasıl yapılacağını belirleyebileceğiz” diyor.

Keşfedilen gezegenlerin dünyanın büyüklüğünden yaklaşık 1.75 kat büyüklüğe sahip oldukları ve kayalık oldukları, Neptün gibi dünyanın büyüklüğünden 2-3.5 kat yoğunlukta gaz bulundurdukları düşünülüyor.

Kepler teleskobu 2009 yılından bu zamana kadar toplam 4034 gezegen adayı bulmuş oldu. Bunlardan 49’u dünya ölçüsünde ve yaşanabilir alanda yer alıyorlar.

Fakat Kepler artık K2 görevine geçiş yapıyor. Bu görevde belirli zaman aralıklarında gök yüzü bölgeleri incelenecek. Bu zaman aralıkları oldukça kısa olacağı için, yeni bir gezegeni keşfetmek de zor olacak. Fakat yine de bugüne kadar gerçekleştirdiği keşifler, oldukça yüksek miktarda. Kaldı ki James Webb teleskobu da gelecek yıl faaliyet girecek.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...