NASA 7 tane dünya benzeri gezegen keşfetti

Date:

Bu gezegenler sadece 40 milyon ışık yılı uzaklıkta ve üçü yaşanabilir ‘Goldilocks Bölgesi’nde

NASA kısa süre önce Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Spitzer Uzay Teleskopu’nu kullanarak sadece 40 milyon ışık yılı mesafede 7 tane dünya büyüklüğünde gezegen keşfettiğini açıkladı. Yeni haberle ilgili en önemli detay ise bu gezegenlerinin üçünün yaşanabilir olarak kabul edilen “Goldilocks Bölgesi’nde” olması.

Bu keşif bir ilki de beraberinde getirdi. İnsanoğlu ilk kez kendi sistemimizdekilere benzer büyüklükte gezegenlerin bulunduğu bir güneş sistemi keşfetmiş oldu. Bundan daha da önemli olanı ise NASA’nın bütün gezegenlerin yüzeyinde sıvı halde su bulunması ihtimalinin yüksek olduğunu açıklaması oldu. Özellikle Goldilocks bölgesinde bulunan üç gezegende bu ihtimal çok daha yüksek. Araştırmalar sonucunda gezegenlerde oksijen, metan, ozon ve karbon dioksit olduğu bulunursa bu gezegenlerde yaşam olup olmadığına dair ipucu olacağı ifade edildi.

Science Mission Diretorate’in yöneticilerinden Thomas Zurbuchen yaptığı açıklamada, “bu keşif yaşanabilir yerler bulabilmek adına çözmeye çalıştığımız bulmacanın önemli bir parçası olabilir” şeklinde konuştu.

Sadece 235 tirilyon mil uzaklıkta

Yeni keşfedilen Trappist-1 grubu Aquarius (Kova) Takımyıldızında bulunuyor. Bizim sistemimizden 235 tirilyon mil uzaklıkta olan grupun, Jupiter gibi gaz devi olmak yerine bizim dünyamız gibi karasal bir gezegen olduğu düşünülüyor.

Bir yılı 12 gün

Bu gezegenler kendi yıldızları etrafında dönüyor. Bu yıldızın ultra-soğuk bir cüce güneş olduğu ifade edildi. Buna göre bu yıldız bizim güneşimizden çok daha ufak ve kısık. Kendi yıldızlarına bizim sistemimizdeki en yakın gezegen olan Merkür’den bile daha yakın bir yörüngede olan gezegenlerin en yakınının bir turunu 12 günde tamamladığı belirtildi. En dışta kalan gezegenin henüz yeteri kadar incelenmediği ifade edilirken, 20 gün civarında turunu tamamladığı tahmin ediliyor.

Gezegenlerin birbirine olan mesafeleri de çok yakın. Dünya ile Ay’ın arasındaki mesafenin sadece birkaç katı. Bu da demek oluyor ki bu gezegenlerin yüzeyinden gök yüzüne baksanız diğer gezegenlerin yüzeyini görebilirdiniz. Gezegenlerin yıldızına bu kadar yakın olmasına rağmen neyse ki Trappist yıldızı çok zayıf olduğu için gezegenlerde sıvı halde suyun bulunması hayli muhtemel.

Hubble Teleskobu eş-başkanı Nikole Lewis yaptığı açıklamada, “Trappist-1 sistemi bize önümüzdeki 10 sene boyunca kendi gezegenimiz gibi atmosfere sahip bir gezegeni izlemek için en iyi imkanları sunuyor” dedi.

Yeni keşfin çok heyecanlı bir dönemde geldiği ifade edildi. Kendi güneş sistemimizin dışındaki gezegenleri yoğun bir şekilde aramaya başladığımız 2017 yılının başında da bizden sadece 50 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende su bulunmuştu.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...