Parkinson tedavisinde beyin haritalama metodu
Elektronik tamiri yaparken bütünün ne şekilde etkilendiğini görmek için sıklıkla parça testi yapılır. Bunu neden beyin için de kullanmayalım? Stanford Üniversitesi tam da bunu yapıyor. Üniversite, beyni haritalamak ve Parkinson’s ve diğer hastalıkların sebep oldukları sorunları tanımlamak için ilgili özel tip nöronları ateşleyen bir teknik geliştirdi. Yaklaşım, öncelikle nöronları ışığa tepki verir hale getirmek için optogenetiğin kullanılmasıyla başlar ve sonra beynin diğer bölgelerindeki aktivitelere işaret eden kan akışı artışını gözlemlemek üzere kullanılacak olan fonksiyonel MRI tarama işlemi ile devam eder. Hesaplamalı bir analiz, bu özel nöral döngüyü haritalar ve rolünün tespitine yardımcı olur.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde görüldü ki Parkinson’s’la ilişkili nöronlar, hareketi arttırmaktan ya da azaltmaktan sorumlu kanalları devreye soktu. Araştırmacı Jin Hyung Lee’ye göre bilim ilk kez, belirlenmiş bir nöron tipinin farklı sonuçları ortaya çıkaran özgün beyin akımları oluşturabileceğini gösterdi.
Burada yapılan keşifler Parkinson’s’ın daha iyi tedavi edilmesine sebep olabilir. Örneğin, doktorlar titremeleri azaltmak için hali hazırda ‘derin beyin uyarımı’ adı verilen bir teknik kullanırlar. Hastalıkla ilgili olabilecek en olası nöronların hedef alınmasıyla bu metod sayesinde daha etkin uyarımlar sağlanabilir. Uzun vadede ilgili beyin işlemlerinin belirgin olmadığı bir çok nörolojik durumlar üzerine ışık tutabilir.