Drone’ların hacklenmeleri mümkün
Gruplar halinde uçan drone’lar için bir çok şey yapıldı fakat bağımsız drone gruplarını güvenlik açıklarına karşı korumak için pek fazla gayret sarf edilmedi. Birileri drone’ların ortak karar verme mekanizmasını ele geçirmek için onları oldukça iyi taklit ederse ne olur? MIT’nin bu noktada işe yarar bir koruması var gibi. Araştırmacılar bu tip sahtekarca saldırılara karşı koruyacak bir konumlandırma tekniği geliştirdiler. Her bir drone’a kablosuz bir parmak izi vererek çevreyle olan etkileşimlerini yansıtmak bu tekniğin ana fikri. Sonuç itibariyle şebeke gerçek drone paketiyle dışarıdan çalıştırılan sahte olan arasındaki farkı belirtebiliyor.
Bu yaklaşım uçuş arasında kullanılan iki antenli WiFi sisteminden gelen sinyallerin ölçülmesine dayanıyor. Sinyaller farklı zaman ve yönlerde çevreye yayıldıkça drone’un vericisine kolayca kopyalanabilecek özgün bir profil sağlarlar. Sistem sahte kablosuz iletimleri bütünüyle göz ardı edememekle birlikte aynı kaynaktan geliyor olması muhtemel olan yarım yamalak sinyalleri elimine eder. Bu da saldırganların drone’ları ele geçirmelerine engel olurken benzer sinyalleri gönderen meşru drone’ları korur.
Başlangıç testleri ümit verici. Bu teknik teorik bir çalışmada drone’ları büyük oranda planlanan konumlarında tutarken drone’ların üçte biri yapılan bir saldırı ile ele geçirildiler. Diğer bir deyişle akıllı bir saldırgan drone’lar üzerinde çok fazla kontrol sağlayamayacaktır. Bu tekniğin gerçek dünyada kullanılabilmesi için yapılması gereken çok şey var fakat MIT bu tekniğin dolandırıcı bir etkenin ciddi kaosa sebebiyet verebileceği kargo drone’lar, sürücüsüz arabalar ve diğer robotik sürüler için kullanışlı olacağını düşünüyor.