Nesneleri kavrarken düşünen robot

Date:

Veri tabanına başvuruyor

Robotların nesneleri düşürmeden kavramalarını sağlamaya çalışmak, oldukça pratik gerektirir. Fakat UC Berkeley ve Siemens’in geliştirdiği yeni bir robot, üç boyutlu şekillerle ilgili veri tabanını inceleyerek yeni nesneleri nasıl kavraması gerektiğini öğrenebiliyor.

Robot, 3 boyutlu bir sensöre ve araştırmacıların nesne resimleriyle besledikleri bir derin-öğrenme nöral ağına bağlıdır. Araştırmacılar aynı zamanda nesnelerin şekilleri, görsel görüntüleri nasıl kavranacaklarının fiziksel açıklamasını da sisteme yüklediler. Böylece robotun önüne yeni bir nesne konulduğunda veritabanında mevcut olan benzer bir objeyle eşleştirmesi yeterli oluyor.

Robot yeni nesneyi kavrayabileceği konusunda kendisine olan güveni yüzde ellinin üzerinde olduğunda nesneyi %98’lik bir başarıyla kavrıyor ve düşürmüyor. Eğer kendine olan güveni yüzde ellinin altına düşerse öncelikle nesneyi kurcalıyor ve nasıl kavrayabileceğine dair bir strateji geliştiriyor. Bu gibi durumlarda robotun tek seferde objeyi kaldırma şansı %99 oranında. Yani küçük bir gözden geçirme ile kendine olan güvenini kazanıyor.

Bu robot eğitim yöntemi, makine öğreniminde önemli oranda zaman tasarrufu sağlayabilir ve robotların daha becerikli robotların üretimine katkıda bulunabilir. Projede çalışan postdoktora araştırmacısı MIT Technology Review’a şöyle dedi “Gerçek bir robotu aylarca fiziksel denemelere tabi tutmaktansa nöral ağlar için bir gün gibi kısa bir süre içerisinde yeterli eğitim verisini üretebiliyoruz.”

Günümüzde fabrikalarda kullanılan robotlar bilinen objelere muamelede son derece hassas ve tutarlılar. Fakat yeni nesnelerle karşılaştıklarında uygun ayarlamayı yapamıyorlar. Bu eğitme stratejisinin verimliliği ve robotun kavramadaki başarısı yeni metodu gelecekte ticari kullanım için ideal kılıyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...