Markalar imajlarından endişeli
Google reklam veren müşterilerine YouTube ve üçüncü parti web sitelerine reklam gönderen Google Display Network üzerinde görünen reklamları için daha fazla kontrol sağlamayı düşünüyor.
Büyük markalar terörizm ya da anti-semitizmi destekleyen saldırgan içerikli videolarda göründükleri için reklamlarını platformdan çektikten sonra Google bu kararını bir blog’da yayınladı.
[irp posts=”8264″ name=”Youtube’daki 30 saniyelik geçilemeyen reklamlar kalkıyor”]
İngiliz hükümeti, The Gurdian gazetesi ve Fransa’nın Havas firması (dünyanın en büyük altıncı reklamcı ve pazarlamacı firması) reklamlarının saldırgan materyallerle birlikte görünmeyeceğine dair Google’dan almış oldukları teminatların yerine gelmemesi nedeniyle Cuma günü Google ve YouTube’dan reklamlarını geri çektiler. Havas’ın müşterileri O2 mobil ağı, Royal Mail Plc, BBC, Domino’s Pizza ve Hyundai Kia gibi tanınmış markaları kapsıyor.
Bu hareket İngiltere dışındaki müşterileri etkilemiyor ve Havas’a yönelik geçici bir hareket olarak adlandırılıyor.
Firmaların reklamlarını geri çekme yönündeki kararları Sunday Times’ın yapmış olduğu araştırma neticesinde bir çok büyük firmanın verdiği reklamların beyaz ırkçı David Duke gibi aşırıcılarla ya da benzeri sitelerle birlikte görüntülendiklerini açığa çıkardıktan sonra geldi.
Otomatik, programlı reklamlara karşı artan bir tepki var. Zira bu sistemler tanınmış markaları aşırıcılarla ve saldırgan içerikle bir arada görünmelerini engellemeye yeterli gelmiyor. Bu durumun baş sorumlusu Google’ın DoubleClick Ad Exchange Service isimli programlı ticareti kullanan AdX adlı servisi.
Global reklamcılık firması WPP’nin kurucusu ve yetkili yöneticisi Martin Sorrell bir açıklamasında Google ve Facebook’un her medya firmasıyla aynı sorumluluklara sahip olduklarını ve basit teknoloji platformları gibi davranarak bu gerçeği maskeleyemeyeceklerini söyledi. Google YouTube ve DoubleClick ad servisi, ve aynı zamanda Facebook hesapları İngiltere’de %85’e varan oranda dijital reklam gelirlerini paylaşıyorlar.
Sorrell, WPP’ye bağlı reklam alan GroupM adlı firmanın Google ile bu marka güvenliği sorunlarına çözümler bulmasına teşvik etmek için yüksek seviyede görüşmeler yaptıklarını doğruladı.
Google’ın İngiltere yönetim müdürü Ronan Harris blog gönderisinde Google’ın 2 milyar civarında saldırgan içerikli reklamı geçen yıl içinde platformlarından kaldırdıklarını ve aynı zamanda 100.000 yayıncıyı firmanın ‘ad sense’ programında kara listeye aldıklarını söylerken, fakat yine de her zaman yeterli olanı yapamadıklarını kabul etti.
Marketing Land Google’la belirlenen politikanın sahte haberlere yönelik olmadığını doğruladı çünkü sistem kişisel bir makalenin doğru ya da yanlış olup olmadığına bakmıyor; yayınlayıcının kendisini yanlış tanıtıp tanıtmadığına bakıyor.
Bunun anlamı şu : Makedonya’lı gençlerin Trump ile bağlantılı çılgın hikayelerden para kazanmayı hedefleyen ve Adx reklamlarını barındıran siteler kullanım koşullarını ihlal ediyor olabilirler zira gerçekte kim olduklarını gizliyorlardı. Fakat Amerikan seçimlerini ciddi oranda etkileyen Hillary Clinton ile ilgili Pizzagate haberleri uydurma olsalar bile radara takılmayabilir.
Google’ın reklam politikası içeriğe değil, yayıncıya bakıyor. Kim oldukları herkesçe malum ve halka açık bu denli fazla sayıda aşırıcı web sitesinin sahte haberlerden menfaat sağlayabiliyor olmalarının sebebi de bu.