Otomatik ayar
Filmleri istedikleri şekilde izlemek isteyen video profesyonelleri ya da renk düşkünleri için HDR’ın ekstra genişlikteki renk gamı tam anlamıyla bir lütuf. Bununla birlikte HDR TV’leri kalibre etmek bıktırıcı bir uğraş. Elinizde koca bir uzaktan kumanda ile ekrandaki menüleri kurcalamak zorunda kalırsınız. Eğer renk konusunda ciddiyseniz ve bütçeniz uygunsa Samsung’un Portrait Displays ile yapmış olduğu ortak çalışma ile üretilen QLED Q9, Q8 ve Q7 model kolorimetrelerini satın alabilirsiniz. SectraCal ya da eşleniği kolorimetre kullanan bu cihazlar, televizyonun renk ayarlarını otomatik olarak yapıyorlar.
QLED HDR renklerini otomatik olarak ayarlamak için 650$’lık SpectraCal C6 ya da eşdeğeri bir kolorimetreyi yukarıda görüldüğü gibi ekrana karşı tutuyorsunuz. QLED TV’ye bağlı olan bir bilgisayara kurulmuş AutoCal yazılımını kullanarak otomatik olarak menü ayarlarını yapabiliyor, renkleri birkaç basit tıklama ile otomatik olarak kalibre edebiliyorsunuz.
Samsung QLED setlerinin yüksek dinamik aralık (HDR) resim kalitesinin otokalibrasyonunu destekleyen dünyanın ilk televizyonları olduklarını söylüyor. Bu kullanım, özellikle TV’lerini birincil monitör olarak kullanan CG ve renk ayarı profesyonelleri için kullanışlı olacak. Aynı zamanda Blu-Ray HDR filmlerinizi yapımcılarının istedikleri gibi görmenizi sağlamak için de iyi bir yöntem olacak.
Samsung’un yeni QLED TV’leri çok da ucuz değiller. Kaldı ki piyasanın en iyileri oldukları da söylenemez. Çok daha düşük fiyatlı Vizio M serisinin, daha derin siyahlık seviyelerine sahip olduğunu gördük (Samsung 65-inch Q7C QLED’in fiyatı 3.900$ iken, Vizio M Serisi 65-inch modelin fiyatı ise 1.500$). O kadar çok para harcamak istiyorsanız, bunun yerine Sony ya da LG’nin OLED modellerine harcayabilirsiniz. Renk ayarını da birine yaptırabilirsiniz.