Theta salınımları
Neuron’da yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, saniyede 4-8 kere büyüyüp küçülen bir çeşit ritmik elektriksel aktivite olan Theta salınımları, kokunun insan beyninde nasıl işlendiğini anlamada önemli rol oynayabilirler.
İntrakarniyal (kafa içi) EEG kayıtlarının epilepsiye tıbbi olarak dirençli olan hastalarda kullanımı, MD phD nöroloji profesörü olan Jay Gottfried ve ekibinin ilk kez koku için beyinde önemli bir bölge olan ‘piriform cortex’te kokunun işlenme dinamiklerinin zaman aralığını tanımlamasını sağladı.
Gottfried “Burada yaptığımız çalışma, bir kokuyu kokladığınızda insan beyni yapısında mikro seviyede ne gibi etkinliklere sebep olduğunu anlamaya dönüktü. Kullandığımız yöntemin avantajı, bu özgün ve ender hasta popülasyonunda elektrotları kullanarak beynin fizyolojik ritimlerini kaydedebilmek oldu” dedi.
Koku beyinde 110 milisaniye içerisinde çözümleniyor
Kokuların, bir insanın ilk koklamasından itibaren 110 milisaniye içerisinde çözümlendiklerini buldular.
Gottfried “Bir çok insan koklama hissinin çok yavaş olduğunu düşünür. Fakat bu çalışma ile koklama duyusunun hızını belirliyor ve biyolojik temelleri ile irtibatlandırıyoruz” dedi.
Çalışmanın ilk yazarı ve mezuniyetini tamamlamış bir öğrenci olan Heidi Jiang, hastalar koku tespit görevine katılırlarken elektrofizyolojik kayıtlar elde etti.
Jiang ve Gottfried, yedi hastanın her birinde koku etkisinin piriform cortex’te theta dalgalarını arttırdığını gözlemlediler. Hastaların kokusuz havayı teneffüs ettikleri koşullarda ise theta dalgalarında herhangi bir değişim gözlenmedi. Test edilen dört farklı kokuda theta dalgalarının fizyolojik özellikleri her bir kokunun ayrımını yapmak için kullanılabilmişti.
Gootfried “bu ritmik aktiviteye dayanarak hastanın hangi kokuyu algıladığını çözebiliyoruz. Bu salınımlar kokunun çilek, fıstık yağı, çikolata ya da sarımsak kokusu mu olduğu ile ilgili kritik bilgiler içeriyorlar ve bu bilgiler beyne çok hızlı bir zaman aralığında iletiliyor” dedi.