Parmak uçları kullanılmadan yazılabilecek
Alexa’nın sahibi Amazon gibi firmaların ümid ettiği üzere ses kontrollü gelecek hayatımızda olabildiğince çabuk ivme kazanırsa benim gibi klavye delileri, nesli tükenen tiplere dönüşebilirler. Fakat parmak uçlarımızın yörüngelerinde gezinen ekranlar olduğu sürece mesajlaşma yapılması gereken şey olarak kalacaktır (Tabii birbirlerinin mesajlaşma uygulamalarına kaydettikleri sesli mesajları göndermeyi tercih eden çocukları saymazsak).
Bu arada giyilebilir cihazlardan VR gözlüklere kadar artan sayıda ve çeşitte işlemsel cihaz piyasada gezinir oldu. Bu nedenle arayüz araştırmacılarının klavye tabanlı kullanım önündeki sorunları optimize etmek için artık daha çok nedenleri var.
Doktora öğrencisi Hui-Shyong Yeo’nun önderliğinde bir araştırma grubu, tilt tabanlı (sağa sola eğme) bir yazım tekniği ile çıkış yaptılar. Bu teknik, büyük telefon (fablet) ya da tablet kullanıcıları için bir alternatif olarak tasarımlandı.
Araştırmacılar tilt tabanlı giriş klavyelerini kısaca SWiM olarak adlandırıyorlar. Diğer adıyla ‘Shape Writing in Motion’. Metin girişine dayalı teknik, Swype gibi mimiklere dayalı klavyelere benzer. Bu klavyelerde kullanıcılar kelimeleri telaffuz etmek için parmaklarını kullanarak şekiller çizerler (Hatta araştırmacılar tekniğin bu bölümü için Swype’ın arayüzünü kullanmışlar). Fakat ayrılma noktası şu; SWiM kulanıcıları cihazı kullandıkları kolun bileğiyle eğerek kelimeleri oluşturmak için gerekli olan izleri oluştururlar. Dolayısı ile parmakla çizmek gerekmez; sadece biraz bilek marifeti lazım gelir.
[irp posts=”10822″ name=”Sony’den ekransız dokunmatik ekran projeksiyonu”]
“Eğmeye dayalı tekniğimiz tek elli metin yazmayı mümkün kılar ve aynı zamanda uzaktan kumandalar, giyilebilir cihazlar ve sanal gerçeklik metin mesajı girişi gibi kullanıcıların klavye giriş cihazını göremedikleri durumlar için kullanışlı bir metin giriş metodu olarak katkıda bulunur. “
Bilgisayar tipi cihazlar daha fazla çeşide ayrıldıkça (ekranına rahatça dokunulamayan çok küçük ekranlı cihazlar da dahil olmak üzere) alternatif ve ilave metin giriş metodlarına olan ihtiyaç da artış gösteriyor.
Araştırmacılar özellikle bu tekniğin VR ortamında faydalı olacak bir potansiyele sahip olduğunu söylüyorlar. “Tekniğimizin herhangi bir sanal gerçeklik (VR) ortamında yazı girişi yapmak için uygun şekilde uyarlanabileceğini düşünüyoruz. VR gözlük giyildiğinde kullanıcılar sıklıkla klavyeyi göremezler. Dolayısı ile eğimi destekleyen basit bir kumanda (Google VR kumandası, Oculus Touch) SWiM’i yazı girişi için kullanabilir. Çalışmalarımız tekniğimizin yüksek anlık verime sahip ve oldukça hızlı olduğunu gösteriyor” dediler.
“Eğme (tilt) tabanlı şekil yazma tekniğini hangi faktörlerin etkilediğine dair araştırmalarımıza devam edeceğiz ve umuyoruz ki SWiM’i zamanla geliştirebileceğiz. Son olarak bu tekniği aynı zamanda akıllı saatler, dijital kolyeler, ve kafaya takılan ekranlar (HMD) gibi halihazırda dahili eğim sensörlerine sahip olan cihazlarda da kullanmayı hedefliyoruz.”