WhatsApp hangi ülkelerde haber için kullanılıyor?
WhatsApp, bir çalışmaya göre insanların haber keşfetmesi ve hakkında tartışmaları için en yaygın yöntemlerden biri haline geldi. Ancak bu anlık mesajlaşma uygulamasının kullanımı, ülkeler arasında oldukça farklı görünüyor. Malezya’da ankete katılanların %50’den fazlası haftada en az bir kez haber için WhatsApp kullandıklarını söyledi. Ancak ABD’de bu rakam yalnızca %3, İngiltere’de %5’le sınırlı kaldı. Dijital Haberler Çalışması ayrıca, Brexit tartışmasının İngiltere medyasına duyulan güvensizliğe yol açtığını da gösteriyor. Ankete katılanların sadece %43’ü, haberin güvenilebilir olabileceğini söylediler. BBC, hem AB yanlısı bir önyargının olması ve izin kampanyasının “çarpıklıklarının” ortaya çıkmaması nedeniyle eleştirildi. WhatsApp hangi ülkelerde haber için kullanılıyor?
Araştırma, Reuters Gazetecilik Araştırmaları Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi ve Tayvan ve Hong Kong’a ek olarak Avrupa, Amerika ve Asya’da 34 ülkeyi kapsadı. YouGov, Ocak ve Şubat aylarında verilerini oluşturmak için toplam 71.805 kişiyi anket çalışmasına dahil etti.
Sonuçlar, Facebook’un sırasıyla YouTube ve Kakao Talk’ın hakim olduğu Japonya ve Güney Kore hariç olmak üzere, ancak iki ülkenin tamamında haber akışı için en popüler sosyal medya ve mesajlaşma servisi olmaya devam ettiğini gösteriyor.
Fakat haber için Facebook kullanımının yıllık bir karşılaştırmanın mümkün olduğu tüm ülkeleri yarısından fazlasına hakim olduğunu da ekliyor. Buna karşılık, haberleri paylaşmak ve onlar hakkında sohbet etmek, anlık mesajlaşma uygulamaları ve özellikle WhatsApp, bu iletişimi artıyor gibi görünüyor. Rapora göre, WhatsApp 36 ülkeden 9’unda haberler için ikinci en popüler sosyal hizmet ve 5 ülke içinde en popüler üçüncü platform oldu.
Şifreleme
Yazarlar, WhatsApp’ın yükselişi için bazı açıklamalar getiriyor. Uçtan uca şifrelemenin kullanılması, mesajların yalnızca gönderenler ve alıcılar tarafından görülebileceğini ve kullanıcıların yetkililer tarafından izlenmesine karşı koruma sağladığını gösteriyor.
Çalışmanın yazarlarından Nic Newman, “Gördüğümüz en büyük büyümeden bazıları, Türkiye gibi açık şebekelerde hükümet karşıtı tercihlerini ifade etmenin, insanlar için tehlikeli olduğu yerlerde oluyor” şeklinde açıklıyor.
“Sonuç olarak insanlar görüşlerini, ifade etmekten kendinden emin oldukları kapalı gruplar aracılığıyla paylaşıyorlar.”
WhatsApp, Latin Amerika’nın ve başka yerlerin çoğunda mobil ağların program dahilinde sınırsız veri kullanımı sunduğu gerçeğinden, dolayısıyla kullanımını teşvik etmesinden de yararlandı. Ayrıca, birkaç İspanyol ve Şili medya organı bu uygulamayı kucakladı. Radyo istasyonları sıklıkla dinleyicilere hizmet aracılığıyla kısa sesli kayıt göndermelerini ister ve yerel haber siteleri sayfalarına WhatsApp düğmeleri eklemiştir. Bununla birlikte Bay Newman, bunun ötesinde, medyanın, kişilerin paylaşmak istediği hikayeleri yayınlamanın ötesinde uygulamanın popülerliğinden faydalanmasının zor olduğunu belirtti.
“Markalı alanları veya grupları tek başınıza kurabilirsiniz, ancak inanılmaz yorucu ve zaman alıcıdır” diye açıkladı.
Raporda ayrıca, “sahte haberler” adı verilen yaygın endişeler de vurgulanıyor.
Kullanıcıların, sosyal medyanın kuralların eksikliği ve viral algoritmaların kullanılmamasının, düşük kaliteli sahte haberlerin hızla yaygınlaşmasına yardımcı olduğuna dair şüphelerini vurguluyor.