WHO : Kirlilik her yıl milyonlarca çocuğun ölümüne neden oluyor

Date:

Ölümlerin geneli önlenebilir mahiyette

Dünya Sağlık Örgütü çocuk sağlığı ve çevre hakkındaki ilk raporunu yayınladı. Sonuçlar, kirliliğe bağlı etkilerin en çok oldukça küçük bireyler üzerinde hissedildiğini gösteriyor. Beş yaş altındaki çocuk ölümlerinin çeyreğini hava kirliliği, pasif içicilik, yetersiz hijyen, kirli su ve diğer çevresel riskler oluşturuyor. WHO Genel Yöneticisi Margaret Chan, “Küçük çocukların gelişmekte olan organları, bağışıklık sistemleri, küçük vücutları ve solunum yolları onları kirli hava ve suya karşı daha zayıf düşürüyor” dedi.

Bunların bir çoğu maalesef önlenebilir özellikte. WHO, 570.000 çocuğun pasif içicilik ve iç ve dış mekanlardaki hava kirliliğine bağlı zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle öldüklerini belirtti. 361.000 çocuk ölümü temiz su, temizlik ve hijyen yokluğundan kaynaklanan daireye bağlı ölümlerden oluşuyor. 270.000 bebek kirli su ve havanın sebep olduğu prematüre koşullardan dolayı ilk aylarında ölüyorlar.

[irp posts=”1406″ name=”Siren Care diabetik sağlık takibi için ‘akıllı çorap’ üretiyor”]

WHO’ya göre bir çok ölüm, çocukları civa, kurşun ve diğer toksinlere maruz bırakan elektronik kirlenme gibi çevresel zararlardan kaynaklanıyor. Özellikle Beijing ve Paris gibi büyük şehirlerdeki hava kirliliği diğer bir belirgin sorun. İklim değişikliği de, çocuklarda astım oranlarının artmasıyla ilişkili olan polen artışına sebep olması nedeniyle iklim değişikliği de önemli bir sorun teşkil ediyor. kirliliği diğer bir belirgin sorun. İklim değişikliği de, çocuklarda astım oranlarının artmasıyla ilişkili olan polen artışına sebep olması nedeniyle iklim değişikliği de önemli bir sorun teşkil ediyor.  Beş yaşın altındaki çocukların yüzde 11’i ile 14’ü arasında astım sorunu olduğu belirtilirken, yaklaşık yüzde 44’lük bölümün de çevresel etkilerden muzdarip oldukları bildiriliyor.

İklim değişikliği halen devam eden bir sorun olmakla birlikte kısa vadede halledilebilecek bir sorun değil. Paris Antlaşması ilk adım olma özelliği taşıyan yegane antlaşmaydı fakat o bile insanoğlunun neden olduğu global ısınma fikrine muhalif olan Trump yönetimindeki Amerika’da yerine getirilmeyebilir. Bununla birlikte bazı şeyler daha iyi düzenleyici gözetimlerle yoluna koyulabilir. Örneğin; Şehir, eyalet ve federal görevlilerin daha iyi kontrolleri olmuş olsaydı, Flint, Michigan su krizi gerçekleşmezdi.

WHO, 2030 yılına kadar beş yaşın altındaki ve yeni doğan çocukların önlenebilir ölümlerine son vermek istiyor. Örgüt hükümetleri küften, zararlılardan, zararlı maddelerden ve kirli yakıtlardan uzak güvenli konutlar geliştirmeleri için teşvik ediyor. Aynı zamanda okullarda ve sağlık kuruluşlarında gelişmiş güvenlik tedbirleri görmeyi ümid eden kuruluş, daha yeşil alanların, güvenli yürüyüş ve bisiklet sürme yollarının, tozlanmaya sebep olmayacak nakliyat biçiminin hakim kılınacağı daha iyi şehir planlamaları üretilmesi için destekçi oluyor. Maalesef Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan kongre ve Donald Trump çevre koruma tedbirlerinden rücu etti ve Beyaz Saray EPA’nın bütçesini yüzde kırk oranına kadar kesmeyi planlıyor. Bu miktar, çevreciler ve diğer aktivistler için oldukça büyük bir kesinti fakat WHO’nun raporu, tam olarak işleri yoluna koymamız gereken nesillerimiz için vakitlice bir hatırlatıcı olma özelliği taşıyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...