Yapay zeka, kartal gözlü çocukların körlüğüne engel olabilir mi?

Date:

Yapay zeka, kataraktları daha doğru şekilde tespit ederek çocuklarda görme kaybını engeller

Doğuştan gelen kataraktlar (körlüğe götürebilen doğumda göz merceklerinin bulutlanması) endişe verici derecede artmaya başladı. Diş çürüğü ya da tetanoz gibi, daha iyi tarama ve teknolojiler ile daha erken teşhis edilebiliyor ve bu hastalıklar, cerrahi müdahele ile büyük oranda iyileşebiliyor. Ancak gelişmekte olan ülkelerde yaygın uzmanlık ve kaynak eksikliği, bu tedavi edilebilir hastalıktan dolayı yüz binlerce çocuğun şu anda kör olduğu anlamına geliyor.
Kayıp ya da yanlış teşhislerin yanı sıra uygun olmayan tedavi kararları, nadir bulunan hastalar arasında yaygın olarak görülmektedir ve özellikle Çin gibi büyük nüfuslu gelişmekte olan ülkelerde hassas hekimlik hedeflerine aykırıdır. Çin’de bir grup Çinli araştırmacı yazar: Pazartesi günü Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre;

Yapay zeka ile daha doğru teşhis

Bu araştırmacılar, kartal gözü diye adlandırılan hastalığı AI kullanarak, önlenebilir tedavi aralığını düzeltmeyi amaçlıyorlar. Araştırmacılar, doğuştan kataraktları insan doktorlarından daha doğru teşhis edebilecek yapay bir istihbarat programını ortaya koyuyor ve toplanan verilerin bu nadir hastalığın nasıl tedavi edileceği üzerine yeni araştırmalara yardımcı olabileceğini bildiriyor.
Yaşlanma, kataraktların en sık görülen nedenidir, ancak çocuk körlüğünün yaklaşık yüzde 5-20’si konjenital kataraktlardan kaynaklanmaktadır. Hastalık ameliyatla tedavi edilebilir olmasına rağmen, yeteri kadar kısa süre sabitlenmezse, çocuk büyüdükçe beynin ve gözün birlikte düzgün çalışmadığı için tembel göze yol açabilir. Çin’de, çocukluk körlüğünün kabaca yüzde 30’u bu hastalıktan kaynaklanıyor.
Haotin Lin’e göre, 2010 yılında Çin’de katarakt krizi, Çin Sağlık Bakanlığı Çocukluk Katarakt Programı’nın kurulmasına neden oldu. Lin, binlerce konjenital katarakt vakası hakkında veri topladı ancak veri setinin tam potansiyeline henüz erişemediğini belirtti. Dolayısıyla, klasik video oyunlarında profesyonel oyuncuların yerini alabilecek bir AI programı oluşturan DeepMind projesinden esinlenerek Lin ve ekibi, verilerini bir AI opamamologuna kullanmaya karar verdiler.

[irp posts=”3961″ name=”Nikon ve Verily diabete bağlı göz hastalıkları için işbirliği yapıyor”]

CC-Cruiser adlı AI programı başarılı

İki yıl boyunca Xidian Üniversitesi’nden bir ekiple çalışarak, araştırmacılar kataraktların varlığını tespit etmek için gözlerin görüntülerini incelemek ve cerrahinin gerekli olup olmadığını önermek için yetiştirilen bir AI programı olan CC-Cruiser’ı kurmayı başardılar. CC-Cruiser, insan oftalmologlarının yanında yapılan bir testte, 50 görüntüden oluşan bir gruptan her bir konjenital katarakt olgusunu başarıyla tespit etti.

Lin, “İnsanlar kendi tecrübeleri ve kişilikleri nedeniyle biraz muhafazakâr veya radikal olma eğilimindeydi ve makinenin avantajı nesnelliği.” Diyor. “İnsan analiziyle derinlemesine öğrenme sonuçlarının işbirliği yapmanın, daha iyi bir sağlık kalitesi ve verimlilik sağlayacağına inanıyoruz”.

Lin ve ekibinin vizyonu daha da ileri gidiyor: Konjenital kataraktların araştırılmasını ve iyileştirilmesine yardımcı olmak için büyük verilerin gücünü kullanmak için bir model olarak CC-Cruiser’ı görüyorlar.

Tüm hasta görüntüleri sisteme yüklenebilecek

Araştırmacılar, konjenital kataraktların çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmesinden dolayı, dünyadaki vakalardaki verileri bir araya getirerek bilgisayarlara ve doktorlara hastalığa nasıl yaklaşacakları konusunda daha iyi bir fikir verebilir. Böylece, araştırmacılar CC-Cruiser’ı bulut tabanlı bir AI olarak inşa ettiler; ülkedeki hastanelerde doktorlar tarafından erişilebiliyor. Doktorlar hasta görüntülerini sisteme yükleyebilecek ve AI, doğuştan gelen kataraktları teşhis etmek veya ekarte etmek için görüntüleri değerlendirecek.

[irp posts=”3797″ name=”Bilim insanları artık embriyonun erken gelişimini kontrol eden genleri izleyebiliyor”]

AI hastalığı saptarsa ​​ve derhal cerrahinin gerekli olduğunu belirlerse, teşhis işlemini onaylamak için CC-Cruisers yapımcılarına bir acil durum bildirimi gönderilir ve bu teşhis daha sonra hastanın doktoruna gönderilir. Bu arada CC-Cruiser, doktorlar ve bilim adamlarının AI’yi daha da iyileştirmek ve konjenital kataraktların varyasyonlarını ve tedavi seçeneklerini incelemek için kullanabilecekleri verileri toplamayı sürdürecekler.
Dahası, CC Cruiser, ülkeler ve kurumlar belirli bir uzmanlığa sahip olmadığı zaman, daha nadir hastalıkları bile araştırmanın yolunu açabilir. Lin, “Hastaların sınırlı kaynakları ve bireysel hastanelerde verilerin izolasyonu veri kullanımında bir darboğaz oluşturuyor” dedi. “Veri entegrasyonu ve hasta taraması için işbirliği amaçlı bir bulut platformu oluşturmak çok önemli bir adım” olduğunu belirtti.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...