Bu eklenti reklamcıları oldukça zora sokacak

Date:

İçeriğe göre reklam kontrolü

Facebook, reklam engelleyici programlara karşı savaşını kaybetmiş görünüyor. Tabii Princeton ve Stanford araştırmacılarının geliştirdikleri yeni metod geniş anlamda kullanılan bloker’lara yerleştirildiğinde. Bilgisayar bilimcisi Arvind Narayanan ve meslekdaşları, reklamları, insanların yaptıkları gibi içerik büyüklüklerine, simge grafiklerine ve ‘Sponsorlu’ gibi belirgin bazı kelimeleri göz önünde bulundurarak tespit eden bir yazılımın duyurusunu yaptılar. ‘Perceptual Ad Blocker’ olarak adlandırılan bu program, denemeniz için Chrome eklentisi olarak kullanıma sunulmuş durumda.

Mevcut reklam engelleyicileri web sayfalarının kaynak kodlarına bakarak reklam olup olmadığını tespit ediyorlar. Fakat bu engelleyiciler, reklam engelleyici karşıtı sitelerce kolayca atlatılabiliyorlar. Narayanan’ın ekibi Perceptual’ı gizli HTML işaretçilerine (ya da etiketlere) bakmadan, gerçek içeriği göz önünde bulunduracak şekilde tasarlamış (yazılım sayfadaki kelimelere ve resimlere bakıyor).
[irp posts=”4347″ name=”Facebook reklamlarını artık video aralarında verecek”]
Narayanan ve Princeton’da lisans öğrencisi olan Grant Storey Kasım ayında reklam tespit edici eklentinin Facebook’a özel versiyonunu yayınlamışlardı. Daha öncesinde ise Facebook, engelleyici programları atlatmak için reklamları sıradan gönderilermiş gibi yayınlayacaklarını söylemişti.

 

Nayanan bir blog gönderisinde “Alt edilemez bir reklam engelleyici yaptığımızı iddia etmiyoruz, fakat yapmış olduğumuz çalışma ile bu konuda yürütülen silahlanma yarışının ‘son hamlesini’ belirleyecek teknik ve yasal faktörler kombinasyonunun bir aşamasını tanımlamış oluyoruz” şeklinde yazdı. Narayanan’ın ekibinin test etmiş olduğu 50 bilindik anti-reklam-engelleyici siteler içerisinde Perceptual reklam engelleyicisi sitelerde bulunan reklamların hepsini, fark edilmeden tespit edebildi.

Yasalar gereği reklamlar, tüketiciyi yanlış yönlendirmeyecek şekilde reklam oldukları belli olacak tarzda yayınlanmak zorunda. Dolayısı ile koda değil de içeriğe göz atan bu eklentinin atlatılması pek mümkün görünmüyor. Yani firmalar, yaptıkları reklamı, siz kesinlikle farkına varmayacağınız şekilde sunmanın bir yolunu bulmadıkları sürece, bu eklentinin başarılı olma ihtimali yüzde yüze yakın görünüyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...