Yapay Zekanın kalp krizi tahmini, doktorlara oranla daha tutarlı

Date:

En az doktorlar kadar başarılı

Her yıl ortalama 20 milyon insan, kardiyovasküler hastalık sebebiyle hayatını yitiriyor. Neyse ki İngiltere’de bulunan Nottingham Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, kalp krizi geçirme ihtimalinizi bir doktor kadar iyi tahmin edebilen bir ‘Makine Öğrenimi’ algoritması geliştirdi.

Amerikan Kardiyoloji Koleji / Amerikan Kalp Cemiyeti (ACC/AHA) yaş, kolesterol seviyesi ve tansiyon gibi faktörleri de içeren toplam sekiz faktör üzerine dayalı olarak geliştirmiş olduğu prensipler dizisi, bir hastanın kardiyovasküler risk oranının tespiti üzerine dayandırılmış. Bu sistem ortalamada bir kişinin yüzyüze olduğu risk oranını yüzde 72.8 seviyesinde başarı ile tahmin edebiliyor.

[irp posts=”12701″ name=”Taslak çizimlerinizi yapay zeka destekli Google AutoDraw ile sanatsal çalışmalara dönüştürün”]

Bu oran oldukça yüksek bir oran olmakla birlikte Stephen Weng ve ekibi daha iyi sonuçlar almak için çalışmalarını yürütüyorlar. Dört adet bilgisayarı algoritmaların öğrenimi için düzenleyen ekip, daha sonra bu bilgisayarları İngiltere’de bulunan 378.256 hastadan edinilen verilerle beslediler. Sistem öncelikle kendi iç tahmin modellerini üretmek üzere 295.000 civarında veri kaydı kullandı. Kalan veriler ise denenmek ve düzenlenmek üzere kullanıldı.

Algoritmanın elde ettiği sonuçlarda, AAA/AHA yönergesinin ortaya koyduğu kriterler dahilinde %74.5 ile %76.4 oranında bir başarı elde edildi. Nöral network algoritması, yüzde 7.6’lık bir oranla daha tutarlı tahminler yaparak, mevcut yönergeye karşı başarı sağlarken, yanlış bildirimlerde de %1.6’lık bir azalma kaydetti.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...