2 milyon yıldızın gökyüzündeki muhteşem seyahati

Date:

Uzun yıllardır toplanan veriler kullanıldı

Carl Sagan TV dizisi Cosmos’ta, yıldızlar evrende hareket ederken bazı yıldız topluluklarının zamanla nasıl değişime uğradıklarını bizlere göstermişti. Şimdi ise Avrupa Uzay Ajansı benzer bir şey yaptı, fakat daha büyük bir ölçekte. ESA, 2 milyon yıldızın gök yüzündeki yolculuğunu günümüzden başlamak üzere 5 milyon yıl ötesine kadar uzanan bir zaman diliminde gösteren video yayınladı. ESA bu gösterimde Gaia uydusunun sağladığı verileri ve bir milyar pixel’lik kamerasını kullanmakla birlikte, aynı zamanda gök yüzü nesnelerinin 1990’lı yıllara kadar uzanan pozisyonlarını ölçen Hipparcos uydusunun sağladığı verileri de kullandı.

Aşağıdaki videoyu izlediğinizde, yukarıdaki resimde işaretlenen Orion takım yıldızının, Pleiades’in ve Alpha Persei’nin hareketlerini de görmeye çalışın. Zaman etiketini kontrol etmeyi de unutmayın: her bir çerçeve, 750 yıla eşdeğer olmakla birlikte videonun tamamı yıldız hareketlerinin 5 milyon yıla tekabül eden bölümünü gösteriyor. Dikkat ederseniz ön taraftaki yıldızlar arkadakilerden daha hızlı hareket ediyorlar. Bunun sebebi gezegenimize daha yakın olmaları.

Videodaki aşırı numaralandırmaya rağmen aslında bu rakamlar, Gaia’nın sağladığı verilerin sadece küçük bir bölümünü oluşturuyorlar. Gaia ekibi 2018 yılında, uydunun haritalandırdığı 1.1 milyon yıldızın konumlarını, uzaklıklarını ve hareketlerini içeren bilgileri yayınlayacak. Ajans, verilerin, bilim adamlarının gezegenin nasıl biçimlendirildiğini ortaya koymalarına ve yıldızların gelecekteki konumlarını daha net biçimde tahmin etmelerine yardımcı olacağını söylüyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...