Bilişim dünyasının öncülerinden Robert Taylor öldü

Date:

Bilişim dünyası bir öncüsünü kaybetti

Teknoloji dünyası en önemli yenilikçilerinden birini kaybetti. İnternet’in öncüsü olan ARPAnet’in kurucusu olarak bilinen Robert Taylor 85 yaşında öldü. 1965-1970 yılları arasında Amerikan ordusunun ‘İleri Araştırma Projeleri Birimi’ne yöneticilik yapan Taylor, paylaşımlı ağların gerisinde yatan kavrama öncülük etmişti. ARPAnet’in uygulamaya konulmasında başarının büyük bölümünden ekibi faydalanmış olmakla birlikte projenin gerçekleştirilmesi için büyük bir atılım gerçekleştiren Taylor, 1968 tarihli efsanevi yazısında internet’in geleceği ile ilgili öngörüde bulunmuştu:  iletişim dünyasını her alanda şekillendirebilecek derecede geniş ve merkezi olmayan bağlı cihazlar silsilesi şeklinde bir tanımlamada bulunmuştu.

[irp posts=”12943″ name=”Yapay Zekanın kalp krizi tahmini, doktorlara oranla daha tutarlı”]

Taylor’ın etkili olduğu tek alan bu değildi. Aynı zamanda Xerox’un efsanevi Palo Alto Araştırma Merkezi’nin en etkili olduğu dönemlerde öncelikle yardımcı yöneticisi, daha sonra sorumlu yöneticisi olarak görev yapmıştı. PARC, ilk internet geliştirimi olan Ethernet teknolojisinde ve günümüz insanının faydalandığı ‘pencereli görsel bilgi işlem ara yüzleri’ konularında çığır açmıştı.

Dahası Taylor internetin moral alt yapı çalışmasının hazırlanmasında da etkisi olmuştu. 1968’de bile bağlantısının gelecekte de herekse açık olması gerektiğini, yalnızca seçilmiş bir grubun bu imkandan faydalanmasının yanlış olacağını savıyla hareket ediyordu. İnternetin yararlı olabileceği gibi, zararlarının da olabileceğinin tahminini yıllar öncesinden yapan Taylor, yine aynı zamanlarda botnet’lerin çıkışına da işaret etmişti.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...