Sanal laboratuvarlar ile daha az hayvana zarar verilecek
Birkaç yıl önce insanlarla olan genetik benzerlikleri sebebiyle Zebra balıkları laboratuarların yeni kobayları oldular.
NYU Tandon Mühendislik Okulu’ndan bir araştırmacı takımı laboratuar hayvanlarına sanal bir alternatif geliştirmeye karar verdiklerinde, model olarak tropikal tatlı su balıklarını seçtiler. Ekip, Zebra balığının üç boyutlu yüzüşünü simüle eden bir platform geliştirmek için gerçek hayatta edinilen verileri kullandı. Böylece deney hayvanlarının yerini alacak yeterli uygunlukta bir ortam oluşturdular.
[irp posts=”3797″ name=”Bilim insanları artık embriyonun erken gelişimini kontrol eden genleri izleyebiliyor”]
Platform 2015 yılında 2 boyutlu bir model olarak ortaya konulmuştu. Fakat şu andaki tekrarı ise çok daha sofistike ve hız modülasyonu, duvar etkileşimi ve zebra balıklarının kıyıya doğru fırlama tarzındaki yüzüş şeklini gösteren özellikleri de içeriyor.
Sanal laboratuvarlar
Platformun çalıştığını ispat etmek için zebra balığının farklı tank boyutlarındaki yüzüş hızını detaylandırdılar ve sonuçta tank boyutunun balığın yüzüş hızını dakika farkı ile değiştirdiğini gördüler. Benzeri bir sonuca gerçekte ulaşabilmek için çok daha büyük tanklara ve binlerce gerçek balığa ihtiyaç duyulacaktı.
Araştırmacılar, yaptıkları şeyin, gerçek hayvan testinin yerini alamayacağını biliyorlar fakat en azından laboratuarlarda kullanılan hayvan sayısının azaltılmasına yardımcı olabileceğini düşünüyorlar. Araştırmacılar özellikle ön klinik çalışmalarda ve beynin anlaşılmasına dönük kritik nöro-davranışsal çalışmalarda kullanılabileceğine inanıyorlar. Ekip çalışmayı, sosyal etkileşim etkenlerini ve hem canlı hem de mühendislik etkinliklerine karşı tepkide bulunacak faktörleri de içeren boyutlara doğru geliştirmek için çalışmalara devam ediyor.
Bilim ile ilgili diğer haberleri görmek için buraya tıklayın.