Hücre emilimi
Kalp krizi sonrasında kalp dokusunu kolayca yamalama fikri bilim adamlarının her zaman için hayali olmuştur. Hayalleri gerçekleştirmenin bir yolu da her zaman için vardır. Örneğin, gerçek bir dokunun karmaşık yapılarını kopyalamak oldukça büyük bir başarı olmakla birlikte ufukta bir çözüm yolu da var gibi görünüyor.
Araştırmacılar üzerinde yara izi oluşan bir kalp dokusunu iyileştirebilen 3 boyutlu baskıyla üretilmiş bir hücre yaması yaptılar. Ekip, kök hücreleri kalp dokusuna ait proteinlerin 3 boyutlu taraması etrafında geliştirilen bir matrise (dizey) oturtmak için lazer tabanlı bir biyo-yazıcı modeli kullandılar. Bu hücreler büyüdüklerinde söz konusu matris sadece doğal kalp dokusunun yapılarını kopyalamakla kalmadı (1 micron seviyesine kadar), aynı zamanda senkronize bir şekilde kalp atışı yapmaya başladı. Elde edilen ilk sonuçlar son derece ümit verici.
Ekip yapmış olduğu yamayı bir farede denedikten sonra farenin kalbi 4 haftalık bir süreç içerisinde belirgin bir fonksiyonel kapasite artışı yaşadı. Dahası nihayetinde kalp içerisinde absorbe edildi. Ekibin bu işlemin başarılı olduğunu test etmek için başka işlem yapmasına gerek kalmadı.
Doğal olarak bir fare kalbini tamir etmek, çok daha büyük olan bir insan kalbini tamir etmekten daha kolaydır. Fakat araştırmacılar bunun sadece bir zaman meselesi olduğunu düşünüyorlar. İnsani boyutta yamalama işlemlerinin birkaç yıl içerisinde hayata geçirilebileceğini düşünüyorlar. Eğer bu gerçekleşirse, kalp krizi sonrasında iyileşmek, bazı özel baskılı dokuların implante edilmesinden sonra sağlığınızın düzelmesini beklemekten ibaret olacak.