Savaş bölgesinde hakimiyeti sağlayacak stratejik bir hamle
Türk savunma bakanlığı bir açıklamasında Kale-Bayraktar tarafından yerli olarak geliştirilen insansız hava aracı Bayraktar TB-2’lerin Türkiye’nin doğusunda bulunan Elazığ’daki bir üste konumlandırılabileceğini belirtti. İHA’ların ikisinin silahlandırılmış olduğu belirtildi.
Türkiye geçen yıl Anadolu’nun merkezinde yer alan Konya atış deneme alanında yer alan bir hedefi 8 kilometre öteden vuran Bayraktar’ı başarıyla test etti. Bayraktar MAM-L ve MAM-C adı verilen ve devlete ait roket yapım kuruluşu olan Roketsan tarafından geliştirilip üretilen iki küçük akıllı silah kullanıyor. Roketsan’ın mini sistemleri 22.5 kilogram ağırlığında ve bunun 10 kg’ı savaş başlığına ait.
Türkiye’nin yerel sanayi aynı zamanda Türkiye’nin İHA’larda kullanılan Amerikan yapımı SIGINT sistemlerine olan bağımlılığına son vermek maksadıyla Bayraktar için BSI-101 adı verilen bir SIGINT sistemini geliştiriyor.
[irp posts=”5312″ name=”TAI TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Şirket Profili”]
Bayraktar 24.000 feet maksimum yükseklikte uçabiliyor. İletişim aralığı ise 150 kilometre civarında. Hava aracı 55 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor.
Türkiye çeşitli İHA’lardan oluşan bir filoyu ülkenin doğu ve güneydoğusu ile komşu sınır bölgeleri olan Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de bulunan PYD militanları ile PKK’lılara karşı savaşta geniş evsafta kullanmayı tasarlıyor.
Kıdemli bir satınalma görevlisi bölgeyi gözlemek ve tehditlere karşı savaşmak için en iyi yöntemin silahlandırılmış İHA’ların kullanılmasından geçtiğini belirtti.
Bununla birlikte satcom özelliklerine sahip bir İHA olan Anka-S’in yapımcısı Tusaş Türkiye Havacılık Sanayii (TAI), iki hava aracı ile bir yer istasyonunu Mart ayı itibariyle Türk ordusuna teslim edecek. 5 hava aracı daha bu yıl içerisinde teslim edilecek olup, dört hava aracı ile bir diğer yer istasyonu da 2018 yılında tamamlanarak teslim edilecek.
TAI 2013 yılında Türkiye savunma üretim kurumu olan Savunma Sanayii Alt Sekreterliği (SSM) ile 10 adet Anka-S sisteminden oluşan bölümün tasarım, geliştirim ve üretimi için bir sözleşme imzaladı.
Anka-S 200 kilogram’lık bir yükle maksimum 30.000 feet yükseklikte 24 saat boyunca uçuş gerçekleştirebilir. Anka-S yüksek çözünürlüklü gece ve gündüz görüntüleme kamerası barındırıyor.
Anka-S test uçuşlarına 2016’nın son çeyreğinde başladı. İHA şu anda kalite işleminden geçiyor. Aynı zamanda TAI mühendisleri İHA için uçuş simülatörleri geliştiriyorlar.
Yetkililer, Türkiye’nin İHA’lar konusundaki çabalarının uluslar arası pazarlarda gözden kaçmadığını söylüyorlar. Havacılık iş topluluğu ve SSM’i SAHA Istanbul’un yönetim kurulu başkanı Hasan Büyükdede “Örneğin Boeing, Bayraktar’ın başarı dolu hikayesinden sonra Türk tedarikçilerle çalışmaya daha istekli. Aynı zamanda potansiyel iş fırsatları için başka dört ya da beş Türk firmasını da tetkik ediyor” dedi.