İşte ‘şifreleyici’ (kripto) uygulamalara güvenmemenizi gerektiren en önemli sebep

Date:

Gizli bilgilerinizi saklamak için kripto uygulamalarına güvenmeyin

Yeni bir sanal anahtar mı oluşturmak istiyorsunuz? Özür dileriz ama muhtemelen 1970’lerden kalma bir protokol kullansanız daha iyi olur. En azıdan onun nasıl çalıştığını biliyorsunuz.

Neden mi diye soracak olursanız çünkü karşınızda o kadar çok engel var ki, sonu gelmez buglardan (hata) belki de en önemlisi düzenli denetimlere kadar saymakla bitmez.  Arkanızda kripto dünyası bulunuyor olsa bile (“Signal” gibi) o kadar çok dizayn seçeneği ve vermeniz gereken o kadar ödün var ki kimse bu yolda sorunsuz ilerleyemez.

Peki bu bahsi geçen denetimlerden birkaç tanesini atlasanız? Bu sizin için çok da iyi olmaz çünkü sonunuz “Confide” gibi olabilir.

Confide uygulaması bütün siber güvenlik ve kripto dünyası tarafından bilinen ve kullanılan bir uygulama idi. Uygulama hakkındaki en büyük söylenti ise Beyaz Saray çalışanlarının ABD Başkanı Donald Trump’tan habersiz kendi aralarında kullandığıydı. Yani uygulamaya bu kadar güveniliyor.

Aslında uygulamanın yaptığını iddia ettiği şey basit. Confide’ın iddiasını siz birisiyle mesajlaştıktan sonra bu mesajları siliyor. Ama sadece telefonunuzdan değil tabi ki. Mesaja dair bütün izi siliyor.

Ama uygulama hiçbir zaman kripto uzmanları tarafından benimsenmemişti. Öyle görünüyor ki bununda bir sebebi varmış. Çünkü geliştiriciler hiçbir zaman üçüncü parti uzmanlarının uygulamayı denetlemesine izin vermemişti. Şimdi ise güvenlik firması IOActive uygulamanın kodlarını incelemeye başladı. Cyberscoop’un haberine göre uygulamada birçok açıklık ve hata bulunuyor. Bunlar da uygulamanın güvenliğine ciddi soru işaretleri getiriyor. Zira üç yıldır piyasada bulunan Confide’daki bu hataların uygulamanın yayınlandığından beri bulunuyor olabileceği ifade edildi.

Peki bu tam olarak ne demek. Kendisini güvenlik veya kriptolama uygulaması olarak tanımlayan bir çok program aslında tam anlamıyla denetlenmemiş olabiliyor. Siz ise hassas ve kişisel bilgilerinizi bu uygulamalara emanet ediyorsunuz. Peki bu uygulamaların güvenli olduğunu nereden bileceksiniz? Tam da bu noktada yukarıdaki verdiğimiz örnek devreye giriyor. Zira bunu bilmek neredeyse imkânsız. Bir uygulama denetlenmiş olsa bile sürekli olarak yeni güncellemeler alıyor. Her güncelleme ise yeni bir güvenlik açığı anlamına gelebilir.

Burada çıkaracağımız sonuç, siz siz olun bu tip uygulamalara güvenip hassas bilgilerinizi bu uygulamalara emanet etmeyin.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...