Hem yerde, hem de havada seyahat
Airbus bir süredir Vahana isimli otonom uçuş yapan araç projesi ile ilgili açıklamalar yapıyordu. Şimdi ise Geneva Motor Show’da Italdesign ortaklığı ile oluşturulan konsept tasarımını gösterime sunuyor. Sunum aracı modüler fonksiyon içeriyor. Yani araç hem karada, hem de havada işlev görebiliyor. Airbus bu konseptin artış gösteren şehir trafiği sıkışıklığı için olası çözüm olabileceğini düşünüyor.
Görebileceğiniz gibi araç tasarım kavramı bağlamında bilim-kurgu tarzına uygun olarak yapılmış, fakat tasarım kullanışlılık göz önünde bulundurularak yapılmış. Kavramsal araç, yolcuların mobil cihazlarında bulunan uygulamayı kullanarak yapacakları çağrıyla hareket eden, diğer araçlarla birlikte koordineli olarak çalışan bir araç ağı oluşturma düşüncesi üzerine dayalı. Kapsül tabanlı tasarım yerdeki ya da havadaki taşıt modüllerine bağlanabilecek, böylece ulaşım, müşterilerin tercih ettikleri şekilde gerçekleştirilebilecek. Araç aynı zamanda azami verimi sağlamak için mevcut taşıma metodlarıyla uyum halinde kullanılmak üzere tasarımlanmış.
Airbus ve Italdesign yapımlarını ‘Pop.Up System’ olarak adlandırıyorlar. Sistem, yolcularla ilgili bilgileri ve aynı zamanda en iyi seyahat seçeneklerini tespit etmek için kullanılabilir rotaları ve ulaşım seçeneklerini içeren bilgileri bünyesinde barındıran bir yapay zeka platformu içeriyor. Ana araç bir yolcu kapsülü olma özelliği taşıyor. Yolcu taşıyan araç yer ya da hava modülleriyle birleştirilebilir özellikte.
Pop.Up sisteminin bir de üçüncü parçası var. Günümüz teknoloji bağımlılığına da oldukça tatmin edici çözüm getiren projenin bu bölümü, seyahat halindeki yolcu ile bütünüyle sanal bir çevrede etkileşim kurup, tepkiler veren arayüzüdür. Gördüğünüz gibi her şey düşünülmüş.
Tabii bu şey her ne kadar 8.5-foot uzunluğundaki monokok karbon-fiber yolcu kabini ve aynı zamanda tekerlekli yer modülü ve quadcopter drone hava taşıma sistemi, ölçeklendirmeyi sağlamak ve Geneva galerisinde gösterime sunmak amacıyla yapılmış olsa da, henüz tam anlamıyla bir kavramdan ibaret.
Taşıt, henüz yolcuları piyasada gezdirecek gibi görünmüyor. En azından yakın bir gelecekte. Fakat yine de oldukça beğeni toplayan bir tasarım. En azından gittikçe genişleyen ve yoğunlaşan şehirlerde seyahat edebilmemiz için uygulanabilir bir seçenek haline gelmesini sağlamak adına daha çok çalışmayı istememize neden olabilecek bir tasarım.