Yunanistan, Türkiye’ye alternatif
Amerika, İsrail ve yunan donanmaları arasındaki üçlü Noble Dina tatbikatı bir çok sayıda yüzey gemisi, deniz altı ve ilgili hava araçları dahilinde müşterek tanımlama, anti-terör ve anti-denizaltı savaş durumu eğitimini gerçekleştirmek üzere bu ay sonlarında başlayacak.
İsrail deniz hizmetleri uluslar arası işbirliği başkanı komutan Assaf Boneh,Yunanistan’da başlayıp Nisan ortasında İsrail Donanma merkezi Haifa’da son bulacak olan üçlü tatbikata Kıbrıs Rum kesiminin gözlemci olarak katılacağını söyledi.
Boneh Defense News’e yaptığı açıklamada “Uzmanlığımızı oldukça kompleks senaryolar dahilinde bileyerek keskinleştirmemize imkan eren en önemli tatbikatlardan biri bu” dedi. “Yunanistan’dan İsrail’e kadar geniş bir alanda eğitim yapıyor olacağız ve bu bize birliktelik gerektiren çoklu senaryoları uygulamaya koymamız için oldukça çok alan sağlayacak.”
İsrail’li yetkili Suriye’de devam eden savaşın ve denize yakın enerji kaynaklarının tespitine yönelik genişleyen faaliyetlerin Avrupa ve gerisindeki bir çok ülkenin Doğu Akdeniz’e ilgisini yoğunlaştırıyor dedi. Boneh’e göre İsrail Donanmasının artan bu ilgi ve varlığa, işbirliği ve uluslar arası mübadeleyi genişletme maksatlarına matuf olarak müdahil olmayı hedeflediğini belirtti.
[irp posts=”10044″ name=”Kuzey Atlantik Denizi’nde NATO-Rusya çekişmesi”]
“Suriye’deki durum bir çok donanma için bu bölgeyi oldukça ilginç kılıyor. Burada Fransız Donanmasını, İtalyanları, İngilizleri ve diğer bir çoklarını bulmanızın sebebi de bu. Hepsi de demir atarak dinlenebilecekleri, eğitim ve yeniden yolculuk yapabilecekleri güvenilir limanlar arıyorlar. Dolayısı ile bütün bunlar en büyük ve en önemli ortaklarımız olan Yunanistan, Kıbrıs ve Amerika’nın haricindeki iş birliğimizi geliştirebileceğimiz iyi fırsatlar sunuyorlar” dedi.
İsrail’in en azından öngörülebilir bir gelecek için işbirliğini genişletmeyi düşünmediği tek donanma, geçtiğimiz iki yol boyunca deniz gücünü ısrarla bu bölgeye yansıtmaya çalışan Rus Donanması.
“Rus Silahlı Kuvvetleriyle özellikle önlenebilir güvenlik maksatlarına yönelik olarak koordine edilen bir iletişim kanalımız var. Bu sularda bulunuyorlar. Ve tabii biz de burada oldukça faal durumdayız. Bu sebeple iletişimimizin olması önemli. Fakat bunun da ötesinde kendi ulusumuzun menfaatlerini korumak ve sağlamak durumunda olduğumuzu aklımızdan çıkarmamalıyız” dedi.
Boneh, buna mukabil olarak bölgesel bir güç olan Türkiye ile İsrail Donanmasının yakın işbirliği bağlarını yeniden tesis etmek istediğini söyledi.
“Türk-İsrail ilişkileri normale dönme sürecinde iken gelecekte yeniden geçmişte olduğu gibi rutin tatbikatlarımızı yapmaya devam edebiliriz” dedi. “Onlar da buradalar, biz de. Ve İsrail Donanması iş birliğine dayalı daha olumlu ve parlak bir geleceği dört gözle bekliyor.”
İsrail-Türkiye uzaklaşması döneminde Ankara’nın üçlü tatbikattaki rolü, İsrail ve Yunanistan’ın karşılıklı menfaatlerine olmak üzere Yunanistan tarafından dolduruldu. Bir yetkili, Türkiye ile İsrail arasındaki bağlar deniz tatbikatlarının yeniden başlatılması noktasına dönecek olursa, hem Yunanistan ve hem de Türkiye ile ayrı ayrı eğitim olanaklarına imkan verecek yeni mekanizmalar tasarlanabilir dedi.
Yetkili, “Bunu uygulamanın zamanı geldiğinde Amerika liderliğinde ve EUCOM yönetiminde yapılacaktır” diyerek Amerika Avrupa Kumandasına işaret etti.
İsrail ve Türkiye geçtiğimiz yaz aylarında Mavi Marmara olayı ile kırılma noktasına gelen ilişkileri iyileştirmek için uzlaşma anlaşması imzalamışlardı. Mavi Marmara gemisi İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik deniz kuşatmasını kırmayı amaçlayan aktivistlerle İsrail Donanma komandoları arasında gerçekleşen şiddetli çatışmalar gerçekleşmiş ve sonrasında dokuz Türk vatandaşı ölmüştü. Anlaşmayı müteakiben her iki ülke de büyük elçilerini göreve başlatmış ve açık askeri işbirliği ve savunma sanayi haricindeki bir dizi işbirliği bağını yeniden tesis etmişlerdi.