Web’de kimliğinizi gizleyerek gezinmenin yolları

Date:

Dark Web (Karaborsa Web) çeşitleri ve faydaları/zararları

İki web var. Bir çok kişinin her gün kullandığı, arama motorlarının kolayca erişip indeksledikleri normal web var. Bir de Google’da arama yaptığınızda listelenmeyen, özel yazılımlar olmadan erişim sağlayamayacağınız gizli websitelerinden oluşan ‘dark-web’ var.

Darknet nedir

‘Dark Web’, ‘Deep Web’in alt kümesidir. Deep web, arama motorlarının erişim sağlayamadıkları web’in yalnızca bir parçasıdır. Bu web sitelerini Google ya da Bing gibi arama motorlarında aradığınızda bulamazsınız, fakat bunun dışında normal websiteleridirler. ‘Dark Web’, ‘deep web’in özel yazılımlar olmadan erişim sağlanamayan bölümüdür.

Dark web, örtü ağlar olan darknetlerin üzerinde bulunurlar. İnternet’in en üzerinde normal olarak inşa edilirler fakat erişim sağlamak için özel yazılımlar gerekir, dolayısı ile konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar tarafından normal yollardan görünmez ya da erişilemezler.

Örneğin ücretsiz bir yazılım olan Tor, içerisinde bir darknet gizler. Tor’u normal web sitelerinde gezinme faaliyetinizi anonimleştirmek için kullanabileceğiniz gibi, aynı zamanda Tor’un sunduğu .onion sitelerine ya da ‘Tor gizli servisler’ine erişim sağlayabilirsiniz. Bu siteler özel olmakla birlikte yalnızca Tor üzerinden erişilebilen sitelerdirler. Kendilerini gizlemek için Tor’un gizlilik özelliğini kullanırlar. Böylece sunucunun nerede bulunduğunu gizler. Yalnızca Tor’a bağlananlar onları görebilirler, dolayısıyla normal olarak erişilemezler ve bu sitelere kimlerin girdiklerini takip etmek zordur.

Teoride bu sunucuların izini bulmak ve kimlerin girip çıktığını görmek imkansız. Uygulamada Tor bazı güvenlik açıkları ile karşı karşıya kaldı ve Tor gizli servisleri bazen yanlış biçimde konfigüre edildikleri için kullanıcıların gerçek konumları yetkililerce açığa çıkarılabiliyor.

Tor’un gizli servisleri darknet’in en popüler olanlarıdır, o nedenle burada ona odaklanıyoruz. Fakat korsan yazılım ve medya dosyalarını gizli olarak paylaşmak için tasarımlanmış diğer darknetler de mevcuttur.

Dark Web’de neler bulunur ?

Darknetler, takip edilebilecekleri normal internet ortamında bulunmak istemeyen websitelerini gizlerler. Bu siteler dark web olarak bilinen ne varsa bunları içerirler.

Dark web, hem websiteleri için hem de websitelerini ziyaret eden insanlar için gizlilik sağlar. Baskıcı bir ülkede yaşayan politik muhalifler iletişim kurmak ve örgütlenmek için dark web’i kullanabilirler. Muhbirler dark web’de bulunan ‘The New Yorker’s Strongbox’ gibi siteleri kullanarak sırları sızdırabilir, böylece takip edilme riskini azaltabilirler. Facebook dahi engel konulan ya da takip altında tutulan ülkelerdeki insanların daha güvenli şekilde erişim sağlamaları için kendi sitesini Tor gizli servisi olarak kullanıma sunuyor.

Amerikan hükümeti baskıcı ülkelerdeki insanların sensöre ya da takibe uğramadan bilgi sağlamalarını ya da örgütlenmelerini mümkün kılacak bir yazılım üretmesi için Tor projesine kaynak sağlıyor. Bu noktada darknet devreye giriyor.

Bununla birlikte bu gizlilik, olmadığı durumlarda normal web ortamında ortadan kaldırılması muhtemel olacak diğer çeşit web sitelerinin ortaya çıkmalarını sağlar. Bir çok insanın varlıklarından hoşnut olmayacakları sitelerin ortaya çıkmalarını. Bu websitelerinde çalıntı kredi kartları, sosyal güvenlik numarası listeleri, sahte belgeler, sahte paralar, silahlar ve uyuşturucu bulunur. Aynı zamanda kendilerini suikastçi olarak reklam eden insanları da içeren bir dizi suç örgütü listesi ve kumar websiteleri de bunlar arasında yer alır. Bu tip servislerde ödeme genel olarak Bitcoin adlı dijital para ile yapılır.

En çok bilinen dark websitelerinden biri Silk Road isimli ödemelerin Bitcoin ile yapıldığı, uyuşturucunun alıcılara posta yoluyla gönderildiği uyuşturucu satışı yapan devasa kara borsa sitesidir.

Dark web’de gördüğünüz her şeyin yasal olmadığını belirtmek faydalı olacaktır. Hatta bir çoğu yasal değildir. Reklamı yapılan suç hizmetleri ve ürünler gerçek mi, yoksa sırf insanların paralarını tırtıklamak için mi yapılıyor? Belki de bazıları suikastçı kiralamaya çalışan, silah satın almak isteyen, ya da sahte para satın almanın peşinde olanları yakalamak için yetkililerce hazırlanmış tuzaklardır.

Dark web’de bir çok çirkin şey mevcut. Meseleyi abartmıyoruz. Tor’a ait gizli servisler olan .onion sitelerini araştırdığınızda siz de göreceksiniz ki bir çoğu ya suça dair şeyler, ya da büsbütün iğrenç malzemeler.

Belki de Dark web’e girmek istemezsiniz

Peki, dark web’e ne zaman ve neden gitmelisiniz? Aslına bakarsanız belki de hiç gitmemelisiniz.

Eğer baskıcı bir ülkede yaşıyorsanız ve sosyal ağa ya da ülkeniz tarafından bloke edilen ya da sansürlenen haber sitelerine erişmek istiyorsanız dark web sizin için faydalı olacaktır. Eğer muhabirseniz ve elinizdeki belgeleri gizliliğinizi koruyarak medyaya sızdırmak durumundaysanız, bu da dark web’e girmeniz için iyi bir sebep olabilir.

Fakat makul bir sebebiniz olmadan sağa sola tıklayarak dark web’i keşfetmenizi tavsiye etmeyiz. Dark web’de bir ton iğrenç şey mevcut. Bulacağınız şeylerin büyük bölümü de dolandırıcılığa yönelik olacaktır.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...