2011 yılının en ölümcül kasırgalarının simülasyonu geliştirildi
ABD’nin Kasırga Kuşağı olarak da bilinen orta-batı gölgesinde 2011 yılı boyunca irili ufaklı birçok kasırga meydana gelmişti. Bu durum sonucunda bilim adamları bir süper hücre fırtınanın ne sebeplerle ölümcül bir kasırgaya dönüştüğünü araştırmak için yeni yöntemler aramaya başladı. Bunun için bilim adamları bir “süperbilisayar” kullanmaya başladı.
Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden Leigh Orf, 2011 yılında meydana gelen kasırganın İllinois Üniversitesinde bulunan Blue Waters makinası ile simülasyonunu geliştirdi. Bu sayede süperbilgisayar, süper hücre fırtınasını iki milyar parçaya ayırmayı başararak, 200 km karelik bir alana yaymayı becerdi. Rüzgar hızı, hava ısısı ve basınç nemi gibi etkenlerde denklemin içine alınarak her bir parçanın fırtınada nasıl tepki verdiği gözlemlendi. Süperbilgisayar Blue Wates, bu işlemi yapabilmek için tam 20,000 çekirdeklik gücünü harcamasına rağmen hesaplama üç gün sürdü.
Yaptığı açıklamada Orf, “ilk kez bir süper hücre fırtınanın kasırga üretirken nasıl hallerden geçtiğini görebilme fırsatımız oldu” şeklinde konuştu ve, “şu an tam bir fırtınaya sahibiz ve içerisinde neler döndüğünü görebiliyoruz” dedi. Bu çalışma sayesinde Orf ve ekibi bu ölümcül hortumların içeriden dışarya doğru nasıl oluştuklarını ilk kez gözlemleme şansına sahip oldu. Bununla birlikte insanı hem korkutan hem de şaşırtan bir fırtına simülasyonu videosu da çekilmiş oldu.
[irp posts=”8152″ name=”Eğer kaçırdıysanız; Dubai insanlı Drone servisi ve Microsoft’un Drone Simülasyonu”]